ZEYTİNYAĞI NEDEN ÜRETİCİDEN ALINMALI

Zeytinyağı konusunda birçok doğru veya yanlış yazı var. Çok fazla bilimsel konulara haddim olmadığı için girmeyeceğim. En iyi bildiğimiz konu olan zeytinyağı nasıl üretilir ve en hakiki zeytinyağ nereden alınır sorularınıza cevap vermeye çalışacağım. Aynı zamanda yıllardır zeytinyağını üreticiden / köylüden alın diyorum. Bunun sebeplerini size açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Zeytinyağının içerisine pamuk yağı, ayçiçek yağı gibi başka maddeler katılarak sahtekarlık yapılan yağlardan bahsetmeyeceğim. O kişileri Allah’a havale etmekten başka bizim bir çaremiz yok. Malesef sahtekarlık yüzünden insanların köylülere karşı güveni azaldı ve doğru üreticiler olarak sürekli zeytinyağımızın hakiki olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz.

Zeytin Bakımı Nasıl Yapıyoruz


Zeytin sezonu Ocak-Şubat ayında biter ama üretici için bitmez. Çünkü önümüzdeki yıla hazırlanmak gerekir. Zeytin ağacı özen ister, emek ister. Eğer düzgün bakılırsa karşılığını verir. Bahar aylarında zeytin ağaçlarının budanması gerekmektedir. Fazlalık dallar kesilir ve ağacın veriminin genç dallara gitmesi sağlanır. Hemen sonrasında ağaçların güçlenmesi için gübreleme yapmak gerekmektedir. Biz zaman zaman değişmekle beraber inek, koyun ve tavuk gübrelerini kullanıyoruz. Biz organik üretim yaptığımız için hayvansal gübre kullanıyoruz. Gübreleme yapıldıktan sonra gübrenin toprağa karışması ve yabancı otlardan arındırmak için tarlayı sürüyoruz. Yaz aylarında zeytin ağaçlarını kendine bırakıyoruz. Bazı üreticiler yaz aylarında sulama yapmaktadır ama biz yapmıyoruz. Çünkü sulama yapay bir büyümeye neden olmaktadır ve kaliteyi düşürmektedir. Zeytin sezonu gelmeden önce ağacın etrafında oluşan yabani dalları kesiyoruz ve bütün gücün zeytin meyvesine gitmesini sağlıyoruz. Ayrıca tarlayı tekrardan sürüyoruz. Amacımız toprağı havalandırmak ve zeytin sezonunda rahat çalışabilmek. Bu dönemde çoğu zaman hiçbir ilaçlama yapmıyoruz. Eğer ağaçlarımıza hastalık bulaştığını tespit edersek. Hastalıklara karşı doğal ilaçlama yöntemlerimizi kullanıyoruz. (Örneğin; Bordo bulamacı, ısırgan otu suyu..)

Zeytinleri Nasıl Topluyoruz

Çok yüksek miktarda zeytinliğimiz olmadığı için bütün zeytinleri ailecek topluyoruz. Eğer destek almamız gerekirse köyümüzde bulunan komşularımız ile topluyoruz. Yabancı kişileri veya işi bilmeyenleri tarlalarımıza kesinlikle sokmayız. Sezon ilk başladığında zeytinler genelde yeşil olur. Bu dönemde büyük ve güzel olan yeşil zeytinleri elimizle tek tek topluyoruz. Köy bahçemizde el kırmasıyla yeşil zeytinlerimizi yapıyoruz. Aynı dönemde ağaçlardan topladığımız zeytinleri sıktırıyoruz ve bunlardan erken hasat zeytinyağlarımızı elde ediyoruz. Erken hasat zeytinyağımız ile iligili daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Erken hasat dönemi geçtikten sonra ağaçların üstünden topladığımız zeytinlerden büyük ve zeytin yapmaya uygun olanları siyah zeytin olarak ayırıyoruz. Diğer zeytinleri soğuk sıkım yaptırıyoruz. Köyümüzde ve etraf köylerin olduğu bölgelerde birçok zeytinyağı sıkım yeri vardır. Zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden birisi başından toplanan zeytinlerin bekletilmeden sıkımının yapılmasıdır. Zeytinler bekledikçe asit oranları yükselmektedir.

Zeytinyağı Neden Üreticiden Alınmalı


Yukarıda anlattığım ve daha fazla detaya girmediğim birçok konuda özenle zeytinyağı üretiyoruz. Bunun sonucunda aynı bölgeden, aynı tip zeytinlerden, aynı sıkım tekniği kullanarak, aynı üretim süreçlerinden geçirerek tek tip zeytinyağı üretiyoruz. Ancak zeytinyağı firmaları ne yapıyor. Bu firmaların çoğunluğunun bir tane bile zeytin ağaçları yok. Üreticilerden zeytinyağlarını toplayarak paketleme yapıyorlar ve satışını yapıyorlar.
Örneğin; Bir üreticimiz Ayvalıkta zeytinini sulayarak, hayvansal gübre kullanarak, gemlik türü zeytinlerden çok kaliteli bir zeytinyağı üretti. Diğer üreticimiz, Manisa’nın dağ köyünde sulama yapmadan, hiç gübre kullanmadan, edremit cinsi zeytinlerden çok kaliteli bir zeytinyağı üretti. Aslında iki üreticinin zeytinyağı da çok kaliteli ve tamamen doğal yöntemlerle üretilmiş yağlardır. Büyük zeytinyağı firmaları bu iki üreticiden zeytinyağlarını alıyorlar ve karıştırıyorlar. Birbirinden tamamen farklı bölge, üretim tekniği kullanılarak üretilmiş zeytinyağlarının karıştırılması sizce ne kadar doğrudur.
Güvendiğiniz ve üretiminden emin olduğunuz üreticiden zeytinyağı almanız her zaman çok daha doğru olacaktır.

Eğer yukarıda bahsettiğim zeytinyağlarından almak istiyorsanız ve öğrenmek istediğiniz bir bilgi varsa aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.

28,00 280,00 
ÖN SİPARİŞ
7,75 15,00 
YENİ MAHSÜL
258,00 
YENİ MAHSÜL
238,00 
Yeni Mahsül
158,00 
58,00 
YENİ MAHSÜL
338,00 
YENİ MAHSÜL
128,00 
YENİ MAHSÜL
48,00 
Yeni Mahsül
158,00 690,00 
2023 YENİ MAHSÜL
178,00 
Soğuk Sıkım
398,00 2.000,00 

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1