Organik taze incir dünyanın en güzel meyvelerinden biridir. Kutsal kitaplarda bile yer almış, başlıca meyveler arasındadır. En eski medeniyetlerde bile kutsal görülmüş, mağaralara resimleri çizilmiş meyvedir. Bu özel meyve günümüze kadar harika bir yolculuk yaşamıştır. Dünyanın birçok yöresinde farklı cins incirler yetişmesine rağmen, en kaliteli incirler Ege bölgesinin ufak bir bölümünde yetişmektedir. Hatta dünyanın en kaliteli incirleri bu bölgededir. Aynı zamanda kalite ve doğallığını koruyan organik taze incir üretimleri de bölgede yapılmaktadır.
Türkiye’de nadir biçimde organik taze incir üretimi yapılmaktadır. Bu durumun yıllar öncesinde farkına vardık. Ege’nin en kaliteli taze incirlerinin yetiştiği bölge olan Torbalı-Kemalpaşa arasında organik taze incir üretimi yapmaya başladık. 2024 yılına vardığımızda yaklaşık 30.000 m2’lik bir alanda organik taze incir üretimi yapıyoruz. 3 çeşit taze incir üretimini bu alanda yapıyoruz.
Bölgemizin en kaliteli inciri olan taze bardacık inciri, ege mor inciri ve sarı lop aydın inciri üretimlerini yapıyoruz. Özellikle taze bardacık inciri çok sevildiği için, üretimimizin büyük bölümünü bu alanda yapıyoruz. Mor incir ve sarı lop incir üretimimizde ciddi anlamda vardır.
Organik taze incir üretimini nasıl yapıyoruz
Taze inciri organik olarak yetiştirmek aslında çok kolaydır. Sadece bu konuda düzgün bir araştırma yapmak, tecrübe edinmek ve inançlı olmak gerekiyor. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız ve ilk amacınız para kazanmaksa, bu işi yapmak oldukça zor oluyor. İlk başta sağlıklı gıda üretmek ile yola başlamanız gerekiyor, sonrasında para zaten gelecektir.
Şimdi sizlere organik taze incir üretebilmek için yapmanız gerekenleri kısaca açıklayacağım.
- Öncelikle yerli incir fidanlarından dikim yapmanız gerekiyor. Yerli fidanları nereden bulabiliriz gibi bir soru ile karşılaşabilirsiniz. Eğer gerçekten güvendiğiniz bir fidancı varsa, ondan yerli fidan alabilirsiniz. Eğer güvendiğiniz birisi yoksa, bir incir bahçesinden çelik fidanı alarak ekim yapabilirsiniz. Çelik fidanın tutma ihtimali daha düşüktür ama %90 ihtimalle tutacaktır. Güvendiğiniz bir bahçeden çelik fidan alarak ekim yapabilirsiniz.
- Üretim esnasında toprağın verimini arttırmak için mecburen gübre kullanmanız gerekecek. Bu noktada kullanacağınız gübrenin cinsi çok önemlidir. Tarım veya ziraii kimyasal gübreler kullanmamanız gerekiyor. Bu gübreler toprağı zehirliyor ve ürünlere de zehir geçiyor. Bu sebeple doğal gübre olan, hayvan gübresi kullanımına geçmeniz gerekiyor. Solucan, keçi, koyun, tavuk, inek gübrelerinden birini toprağı güçlendirmek için kullanabilirsiniz.
- Hastalıklarla mücadele etmek için kimyasal ilaç kullanamazsınız. Kendi yaptığınız veya bitkisel ilaçları kullanabilirsiniz. Geleneksel olarak kabul ettiğimiz madenlerden üretilen ilaçları kullanabilirsiniz. Bordo bulamacı, gülleci bulamacı gibi ilaçlar organik tarım için geçerlidir. Bunlar doğal ilaçlar olarak geçmektedir. Bu ilaçların etkisi kimyasal ilaçlar gibi güçlü olmaz ama düzgün uygulanırsa çok etkilidir.
- Başlangıcından sonuna kadar bütün aşamalarında doğal olmayan hiçbir yöntem kullanmamanız gerekiyor. Bir çiftçi olarak geleneksel tarımı hiçbir zaman bırakmamak gerekiyor. Tarımı teknolojik hale getirebiliriz ama ürünleri bozarak bunu yapmamalıyız.
İncirde kanlı basıra ile mücadele
Kanlı basıra incir üreticileri için maalesef baş sorundur. Öncelikle yaprakların üzerinde oluşurlar. Sonrasında ağacın dallarını ve bütün ağacı ele geçirir. Hatta 1-2 hafta içerisinde etrafında bulunan birçok ağaca bulaşır ve hızla yayılır. 1 tane bile görüldüğü anda hemen mücadele edilmesi gerekir. Aksi halde mücadele etmek çok zordur.
Kanlı basıra bir ağacı ele geçirdiğinde incir verimini %70 oranında azaltır. Kalan %30’luk incirinde kötü ve kalitesiz olmasına sebep olur. Maalesef incirlerin çöpe gitmesine sebep olursunuz. Bu sebeple çok acil biçimde önüne geçilmesi gerekiyor.
Doğal biçimde kanlı basıra ile mücadele edebilirsiniz. Mart – Nisan aylarında incir topları oluşmaya başlar. İncirlerin içerisinde larvalar oluşur. Bunlar dışarı çıkar ve kanlı basıraya sebep olur. Bunların çok acil biçimde öldürülmesi ve yok edilmesi gerekiyor. Bu dönemde gülleci bulamacı kullanarak çok büyük oranda önüne geçilebilmektedir.
Gülleci bulamacı haricinde sönmüş kireci su ile karıştırarak ağaçlara atabilirsiniz. Bu sayede larvaların yaşamasını ve çoğalmasını engellersiniz. Bunlar harika bir çözümdür. Yıllarca uygulayıp, yanılarak bu sonuçlara ulaştık.
Organik taze incir üreticiliği zor ve incir işine gönül vermekle alakalıdır. Biz incir üreticisi olarak bu konuda uzun yıllardır çalışıyoruz. Sürekli kendi çabalarımız ve Türkiye’de uygulanmayan yöntemleri deniyoruz. Sizlere en doğal inciri sağlamaya çalışıyoruz.
Organik taze incir ile ilgili yaptığımız üretimleri mağaza bölümüne girerek satın alabilirsiniz. Ayrıca ürünlerimizi takip edebilmek için @karaotorganik instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.