Börülce ege bölgesinde çok fazla tüketilen bir sebzedir. Yaz ayları geldiğinde egeliler tarafından taze börülce arayışı başlar. Fasülyenin bir türüdür ama taze fasülyeye oranla daha ince ve daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Börülce özellikle İzmir’e bağlı köylerde üretilmektedir. İşçiliğinin çok zor olması sebebiyle endüstriyel anlamda ekimi yapılmaz. Büyük çaptaki çiftçiler tarafından ekimi tercih edilmez. Bu sebeple börülcelerin genelde doğal olduğunu söyleyebiliriz. Ama organik sertifikalı börülce üretimi maalesef çok az miktarda yapılmaktadır.
Taze börülce nasıl ürettik
- Dikimini yapmış olduğumuz börülce tohumları atalık tohum yerli börülcedir. Yüzlerce yıllık tohumların günümüze aktarılması sonucunda elde edilmiştir. Karaot Köyü’nde bulunan köylüler tarafından bir önceki sene ürünlerden alınmış tohumlardır. Bu sebeple ender bulunan ata tohumlardan üretilmiştir.
- Türkiye’nin en bakir toprakları arasında bulunan Karaot Köyü’nde üretilmiş olan organik börülcelerdir. Organik tarım ile üretimi ilk başlatan köy olarak bilinen ve köyde yaşayan üreticilerin ilaçsız tarım ile uğraştığı nadir köyler arasındadır. Kimyasala bulaşmamış topraklarda ve börülcenin anavatanı diyebileceğimiz egenin kalbinde üretilmiştir.
- Üretim esnasında tarım ilacı kullanılmamıştır. Hastalıklar ile köylülerin yapmış oldukları geleneksel ilaçlar ile mücadele edilmiştir. Böcekler, zararlı bitkiler ile ısırgan otu ilacı kullanılmıştır.
- Üretim esnasında tarım gübresi, kimyasal gübre kullanılmamıştır. Hayvan gübresi tercih edilmiştir. Keçi gübresi ile toprakların verimi arttırılmıştır.
- Yabancı otlar ve benzeri zararlılar ile el ile mücadele edilmiştir. Çapalama yoluyla yabancı otlar ayıklanmıştır. Yabancı otları yok etmek için kullanılan ilaçlar kullanılmamıştır.
- Olgunlaşmış olan taze börülceler, köylüler tarafından toplanıp aynı gün kargo yapılmaktadır.
Börülce faydaları
- Kolestrolü düşürdüğü bilinmektedir.
- Yaraların iyileşmesi, vücudun korunması için börülce çok faydalıdır. Protein deposu diyebiliriz.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu sayede sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlar. Kilo vermek ve kabızlık ile mücadele için çok fazla tercih edilir.
- Bütün fasulye türlerinde olduğu gibi demir eksikliğine karşı faydalıdır.
Börülce ile yapılacak yemekler
- Zeytinyağlı taze börülce yemeği çok yaygın şekilde yapılır. Ege’de yaz aylarında hafta 2-3 defa zeytinyağlı börülce yemeği görürsünüz.
- Tarhana yemeği diye bilinen egeye özel harika bir yemek vardır. Sadece özel günlerde yapılır ve kazanla yapılır. Nohut, fasülye ve börülce gibi bakliyatlar kullanılarak yapılır. Acı kırmızı biber, soğan gibi birçok ürün bu lezzeti destekler.
- Börülce en fazla salatası yapılan ürünlerdendir. Ege’ye geldiğinizde kesinlikle börülce salatası her yemekte görürsünüz. Domates, soğan ve börülcenin kesinlikle bulunması gereken salatayı istediğiniz gibi başka ürünler ilave edebilirsiniz.
- Tencere yemeği olarak kuru börülcesi tüketilir. Tencerede nohut, fasulye gibi yemeği yapılır.
Bilmeyenler için börülce nedir
Bu soruyu egede doğup, büyümüş biri olarak cevaplamak çok ilginç oluyor aslında. Börülce herkes tarafından bilinen, bilinmemesi imkansız olan bir ürün gibi düşünürdüm. Fasülye, nohut gibi ürünlerden hiçbir farkı olmadığını sanıyordum. Ama başka şehirlere gittiğimizde börülcenin Ege bölgesinde tanındığını, diğer bölgelerde çok fazla bilinmediğini gördüm. Bu kadar güzel bir lezzetin nasıl bilinmediğine çok şaşırmıştım.
Börülce baklagillerden bir üründür. Fasulye’ye çok benzer ama daha küçük boyutlu olduğunu söyleyebiliriz. Sezonluk ürünlerden biridir. Nisan – Mayıs ayında tohum olarak toprağa ekimi yapılır ve yaz boyunca ürün almaya devam edilir.
İlk doğduğunda ince ve tazedir. Bu şekilde taze zeytinyağlı yemekleri ve salatası yapılabilir. Eğer bir miktar koparılmazsa büyümeye başlar ve iç kısmında bulunan çekirdeklerde büyür. İç kısmındaki çekirdeklerin olgunlaşmış hali çok daha güzeldir. Börülcenin iç kısmı açılır ve tohumlar içinden çıkarılır. Zeytinyağlı kuru börülce yemekleri yapılır veya zeytinyağlı taze börülcenin içerisine taneler atılır.
Börülce tohumu nasıl elde edilir
Börülce ürünlerini vermeye başladığı zaman ilk yetişen sebzeleri tohumluğa bırakırsınız. Yani börülceleri taze olarak toplamazsınız. Öncelikle yeşil olan taze börülce oldukça büyük hale gelecektir. Sonrasında rengi sarıya dönecek ve dalında kendisi kuruyacaktır. Hatta bazıları ufak miktarda açılma yapabilir. Tam kurumaya ulaştıktan sonra börülceleri topluyoruz ve iç kısmında olan börülceleri alıyoruz. İç kısmından elde etmiş olduğumuz börülceler tohumdur. Bir sonraki seneye kadar saklayıp tohum olarak kullanabiliriz.
Sadece mevsiminde ürün sattığımız için mevsim dışında taze börülce satışımız yoktur. Mevsim dışında sadece kuru börülce satın alabilirsiniz. Videolarımızı youtube kanalından izleyebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
HULYA YUMLU –
Börülcesi ünlü olan Karakızlar köyü sizin bölgede mi. Benzer börülce sanırım