Yeşil Çizik Zeytin

Yeşil çizik zeytin en çok rağbet gören ve en kaliteli zeytin türleri arasındadır. Yeşil zeytin asitik derecesi en düşük zeytindir. İçerisindeki yağ oranı az miktardadır ve asit derecesi çok düşüktür. Bu sebeple siyah zeytine oranla çok daha kaliteli zeytin türüdür.

Zeytinler ağaçta önce yeşil zeytin olarak oluşur. Ekim, Kasım aylarında yeşil zeytin olarak toplanılabilir. Yeşil zeytinlerin toplanılıp yağlarının çıkarılmış haline “erken hasat zeytinyağı” denilmektedir. Bildiğiniz gibi en kaliteli zeytinyağı türüdür.

Yeşil zeytinler ağaçtan toplanmadığı takdirde Kasım ayından sonra olgunlaşır ve siyah zeytin haline dönmeye başlar. Siyah zeytinlerden toplanıp sıkılan zeytinyağına “sızma” denilmektedir. Siyah zeytinin kalitesi, yeşil zeytine oranla bir miktar düşüktür. Asitik derecesi yeşil zeytine oranla daha yüksektir.

Yeşil zeytini nasıl üretiyoruz

Yeşil zeytini tarladan topluyoruz ve köy evlerimizde siyaha dönmüş olanlarını ayıklıyoruz. Sadece tam yeşil olanlarını bırakıyoruz ve bıçak ile zeytini çizip su içerisine atıyoruz. Suyunu hiç değiştirmeden çok uzun süre yeşil zeytin dayanır. Yemeye hazır hale getirmek istediğimizde su değiştirme işlemi yapıyoruz. İçerisindeki suyu tatlanıncaya kadar 3 günde bir değiştiriyoruz. Yaklaşık 3 – 4 değiştirme sonunda zeytinin tadı istediğimiz kıvama gelecektir.

Tadı istediğiniz seviyeye geldikten sonra 1 litre yeşil çizik için 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 2 dilim limon koyuyoruz. Tuz ve limon yeşil zeytinin daha uzun süre dayanmasını ve sert kalmasını sağlamaktadır.

Yeşil zeytin üretimini nasıl yapıyoruz

Yeşil zeytinleri el ile ağaçlardan topluyoruz. Büyük makineler yardımı ile toplanılan yeşil zeytinler hasar görmektedir. Zeytin silkme makineleri dallara ve zeytinlere hasar vermektedir. Zeytinyağı üretimi için sıkıntılı görülmesede, zeytin için uygun değildir. Hasar alan bölgeler ileriki dönemde siyahlaşmaya ve yumuşamaya başlar. Bu yüzden bütün zeytinleri el ile topluyoruz.

Zeytin üretim esnasında kimyasal gübre kullanmıyoruz. Ziraii gübre adı altında satılan kimyasal gübreler tarlalarımıza hiç atılmadı. Sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Kimyasal gübre ve hayvan gübresi arasında ciddi fiyat farklılıkları bulunmaktadır. Hayvan gübresi 4 katı daha pahalı durumdadır. Bu yüzden üreticiler hayvan gübresi kullanmaz. Kimyasal gübrenin dağıtılması çok kolaydır. Tabiki burada sadece parayı düşünmemek ve insan sağlığı için üretim yapmak devreye giriyor. Çünkü hayvan gübresi attığınız için daha farklı bir değer çoğu zaman görmüyorsunuz.

Hastalıklarla mücadele etmek için ziraii ilaç kullanmıyoruz. Bordo bulamacı, kireçleme ve kendi yaptığımız bitkisel ilaçları kullanıyoruz. Dedelerimizden bize aktarılan geleneksel yöntemleri zeytin üretimlerimizde kullanmaya devam ediyoruz.

Yeşil çizik zeytin hakkında daha fazla bilgi almak için whatsapp üzerinden yazabilirsiniz. Siparişi mağaza bölümünden verebilirsiniz.

Yeşil Çizik Zeytin” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Kırma Zeytin Nasıl Yapılır - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1