Kuru incir üzerindeki beyazlık

Kuru incir üzerindeki beyazlık aslında incirin doğal olduğunu gösterir. İncirin üzerindeki beyaz un tarzı maddeler saklama koşulları, sıcaklık, nem gibi nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Birçok araştırma sonucunda kuru incir üzerindeki beyazlıkların doğal olduğu açıklanmıştır.

Kuru incirin kendi balı ve şekeri vardır. İncirin balı dışına yansıyabilir. Kuru incirin %26 nem derecesi altında saklanması gerekmektedir. Nem ayarlaması yapıldığında incir üzerindeki şekerlenmenin daha geç oluştuğunu ve daha az miktarda oluştuğunu gözlemledik. Ancak yinede şekerlenmenin %100 önüne geçmek mümkün olmuyor.

Köyde incir üretimi yapan birçok üretici güneş görmeyen serin alanlarda incirleri saklamaktadır. Bu bölgeler incir için saklamaya uygun olsada nem oranını ayarlamak haliyle mümkün olmuyor. Bu yüzden erken dönemde kuru incir üzerinde beyazlıklar oluşmaktadır.

Kuru incir üzerindeki beyazlık zararlı mı

Kuru incir üzerindeki beyazlıklar zararlı değildir. Kuru incirin dış kısmında bulunan incirin kendi şekeridir. Genelde soğuk havalarda beyazlık daha fazla yoğunlaşır.

Kuru incir üzerindeki beyazlık genelde kimyasal bir işlem yapılması ile karıştırılmaktadır. Kuru incirlerin beyaz olması ve daha güzel görünmesi için birçok üretici tarafından hidrojen peroksit maddesi uygulanmaktadır. Peroksit maddesi sayesinde incirler üzerindeki kötü görülen bölümler yok olur ve incirin rengi beyazlar. Ancak bu işlemin kuru incir üzerindeki beyaz oluşumlar ile alakası yoktur.

Aydın, İzmir bölgelerinde bulunan köy pazarlarında kış aylarında kuru incirler üzerinde beyazlıkların olduğunu görürsünüz.

Kuru incir üzerindeki beyazlıklar nasıl yok olur

Kuru incir üzerinde bulunan şekerlenmeler zararlı olmamasına rağmen sizi rahatsız ediyorsa bunun çözümü vardır. Evde pratik olarak yapabileceğiniz birkaç öneri yazacağım.

  • Kuru incirleri sıcak bir su içerisine atın. 2 dakika civarında sıcak su içerisinde beklesin. Güneş gören balkonunuza incirleri serin. Alt kısmında suyunu çekecek bez koymanızı öneririm. Yaklaşık 1 gün civarında incirler bekledikten sonra alın. Kuru incirler yumuşacık olacaktır ve üzerindeki beyazlıklar yok olacaktır.
  • İlk yazdığım madde size zor geliyorsa, sıcak su ile kuru incirleri silebilirsiniz. Temiz bir bezi sıcak su içerisine bandırın ve kuru incirleri silin. Hemen beyazlıkların yok olduğunu göreceksiniz.

Uluslararası araştırmalara göre kuru incir üzerindeki beyazlıkların sıkıntılı bir durum olmadığı ve doğal olduğu sonucuna varılmıştır. Zararlı hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz doğal ve organik kuru incirlerimiz ile ilgili whatsapp adresimizden bilgi alabilirsiniz ve mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0