Doğal Kuru İncir

Hiçbir kimyasal işlem görmemiş ve geleneksel usuller ile yetiştirilmiş incirlere denilmektedir. Örneğin bir köye uğradınız ve yaşlı bir amcadan kuru incir aldınız. Kimyasal bir işlem yapılmadığına kesin eminsiniz. Bu tarz bir incire doğal kuru incir diyebiliriz. Çünkü hiçbir incelemeye tabi olmamıştır, kendisi kullanmamış olsa bile yan tarlada başka birinin kimyasal ilaç kullanması tarlasını etkilemiş olabilir. Herhangi bir incelemeye tabi tutulmamış incirlere doğal kuru incir denilmektedir.

Doğal kuru incir şehir merkezlerinden uzak tarlalarda yetişen, dalında kendisi kuruyan ve hiçbir kimyasal gübre, ilaç kullanılmayan kuru incirlerdir.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz kuru incirler %100 doğal özelliğe sahiptir.

Karaot Köyü’nde bulunan incir bahçelerimizde kuru incirlerimizi yetiştiriyoruz. Doğal kuru incir için özelliklerimiz aşağıda yer almaktadır. Nasıl üretim yaptığımız ve hangi özelliklere sahip olduğumuzu görebileceksiniz.

Doğal kuru incir özelliklerimiz
Dal kurusu incir

Kuru incirlerimiz dalında kendisi kurumaktadır. Taze incir olarak toplanmaz ve olgunlaşma sürecinden sonra güçsüzleşir ve yere düşer. İncirin öz suyu ile bütün sürecini tamamlamaktadır. Bu sayede kuru incirlerin mineralleri en üst düzeyde olmaktadır. Dal kurusu incir için yazmış olduğumuz yazı için tıklayınız.

Üretim bölgesi şehir merkezinden uzak olmalıdır

Köyümüz en yakın şehir merkezinden 25 km uzaklıktadır. Ayrıca rakımı yüksek dağlık bölgededir. Çam ormanları ile iç içe durumdadır. Bu sebeple havası tertemizdir. Kuru incir için istenilen en güzel iklim ve hava şartlarına sahiptir.

Kimyasal işlem yapılmamalıdır

Kuru incirlerin verimini arttırmak veya hastalıklarla mücadele etmek için kimyasal uygulamalar yapılmamalıdır. Maalesef bütün meyvelerde olduğu gibi incir yetiştiriciliği de tarım ilaçlarınından çok etkilenmektedir. Biz verimleri arttırmak için hayvan gübresi kullanıyoruz. Hastalıklarla mücadele etmek için bordo bulamacı, göztaşı ve kendi yapmış olduğumuz bitkisel ilaçlarını kullanıyoruz.

Peroksit maddesi kullanılmamalıdır

Kuru incirler alıcıların gözlerine hitap etmesi ve uzun süre dayanması için peroksit sıvısına bandırılır. Bu işlemi maalesef birçok büyük üretici yapmaktadır. Peroksit maddesine giren incirler bir süre sonra beyazlaşır ve üzerlerinde bulunan siyah lekeler kaybolur. Tüketicilerin istemiş olduğu güzel görüntüye sahip olur. Aynı zamanda kurtlanmayı engeller ve daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Biz peroksit maddesi kullanmıyoruz. Kuru incirlerimizin daha uzun süre dayanması için defne yaprağı ile bandırma işlemi yapıyoruz. Yüzyıllardır kullanılan geleneksel koruma yöntemidir.

Bandırma işleminin bütün detaylarını öğrenmek için tıklayınız.

Kuru incirde peroksit kullanımı hakkında yazdığımız yazı için tıklayınız.

Doğal kuru incir ve organik kuru incir arasındaki farklar

Doğal ve organik ibareleri herkes tarafından kullanıldığı için maalesef bu durum birbirine karıştırılmaya başlandı.

Doğal kuru incir = Hiçbir kimyasal işlem görmemiş ve geleneksel usuller ile yetiştirilmiş incirlere denilmektedir. Örneğin bir köye uğradınız ve yaşlı bir amcadan kuru incir aldınız. Kimyasal bir işlem yapılmadığına kesin eminsiniz. Bu tarz bir incire doğal kuru incir diyebiliriz. Çünkü hiçbir incelemeye tabi olmamıştır, kendisi kullanmamış olsa bile yan tarlada başka birinin kullanması tarlasını etkilemiş olabilir.

Organik kuru incir = Organik tarım teknikleri ile yetiştirilen ve bağımsız organik sertifika kuruluşları tarafından sürekli denetlenen incirlere organik kuru incir tabiri kullanabiliriz. Doğal kuru incir ile aynı kapsamda üretim yapılmaktadır ama denetlenir olmalıdır. Toprakta, incirde, ağaçlarda ilaç kalıntısı var mı, organik şartlara aykırı durumlar var mı diye incelemeye tabi tutulur.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz doğal ve organik kuru incirlerimiz ile ilgili whatsapp adresimizden bilgi alabilirsiniz ve mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0