Armut Tip Kuru İncir

Kuru incir piyasada birçok isim ile satılıyor. Piyasaya baktığımızda armut tip kuru incir diye birçok satışın olduğunu görüyoruz. Ancak bir üretici olarak bu isimlerin bir geçerliliği olduğunu söylemek zor. Çünkü üretici, köylü hiçbir zaman armut tip kuru incir tabirini kullanmaz. Hatta yıllardır kuru incir üretin kişiye armut tip incir alacağım diye sorduğunuzda, ne istediğinizi bile bilmediği olmuştur. Bu yüzden bu konuyla ilgili açıklayıcı bir yazı yazma gereği duydum.

Kuru incir tipleri

Paketli olarak gördüğünüz yuvarlak, armut gibi veya ezme gibi olan bütün kuru incirler aslında aynıdır. Sadece paketleme esnasında şekle sokulmaktadır. Aslında bu tarz paketleme şekilleri sadece pazarlama yöntemleri ile ilgilidir.

En çok gördüğümüz ve ilgi çeken armut tip kuru incir yine paketleme yönteminin daha ilerisinde değildir. Armut tip incirlerin diğer incirlerden hiçbir farkı yoktur. Eğer talep bu yönde olursa paketlemeden önce incirler el ile armut tipine getirilir ve bu şekilde paketleme yapılır.

Sizlere üretimden, paketleme esnasında kadar kuru incir için ufak bir özetleme yapayım ve paketleme tiplerinin önemli olmadığını anlamanıza yardımcı olayım.

Kuru incir üretim ve paketleme

İncirler taze olarak dalından toplanmazsa yavaş yavaş dalında kurumaya başlar. Buruk diye adlandırılan tam kurumaya ulaştığı zaman sap kısmı güçsüzleşir ve yere düşer. Üreticiler yerden kuru incirleri toplar ve yerden yüksek alanlara sererler. Güneşte 1-2 gün civarında tekrar kalması sağlanır. Serme esnasında tam kuruyan incirler içerisinden alınır ve gölge alanlara koyulur.

Ardından sıcak su, defne yaprağı, tuz ile hazırlanan sıcak su ile bandırma işlemi uygulanır. Bütün incirler sıcak su içerisine batırılır ve çıkarılıp boş alanlara tekrar serilir. Defne yapraklı suyun incir içine işlemesi ve incirin tam kurumaya başlaması için yaklaşık 2 gün daha güneşte bekletilir. Tam kurumaya ulaşan incirler toplanır ve paketlere alınır.

Depolama alanında incirler ağzı hava almayan kaplar içinde tutulur. Aksi halde kuruma ve kurtlanma olur. Gönderim yapılmazdan önce incirler çıkarılır ve paketleme yapılır. Eğer armut tipi isterseniz el ile armut tipi dizilir.

Anlayacağınız armut tipi kuru incir daha özellikli veya özel bir incir türü değildir. Sadece paketleme şeklidir.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1