Kırma Zeytin Nasıl Yapılır

Yeşil kırma zeytinin en kalitelisi nasıl yapılır, biz yeşil kırma zeytin nasıl yaptık sizlere detaylı açıklayacağım. Ayrıca yazımızda ham zeytin alarak, kırma zeytin nasıl yapılır açıklayacağım.

Karaot Köyü’nde asırlar öncesine uzanan zeytin üreticisiyiz. Dedelerimizden öğrenmiş olduğumuz bilgileri uygulamaya çalışıyoruz. Öğrenmiş ve deneyimlemiş olduğumuz bilgileri sizlere anlatmaya çalışacağım.

Hangi tür zeytin seçilmeli

Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir. Memecik cinsi zeytin eski ege dağlık bölgelerinde yağlık zeytin ağacı türüdür. İç kısmı yağlı olduğu için tadı çok daha güzel olur. Çekirdeği biraz büyüktür.

Kırıldıktan sonra hemen su içerisine atılmalıdır
Yeşil kırma zeytin nasıl yapılır

Yeşil zeytinler taş üzerine veya sert bir cisim üzerine konulur. Zeytinler taş, mermer veya sert bir cisim kullanılarak vurulur. Kırma esnasında sadece zeytinin çatlamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Zeytin içerisinde bulunan çekirdeğin zarar görmemesi gerekir. Bu sebeple çok sert vurulmamalıdır.

Yeşil kırma zeytin hafif acı güzel olur. İdeali hafif acı olmasıdır.

Karaot Organik Ürünler

Cam kavanoz veya plastik bir bidon içerisinde saf su ayarlanmalıdır. Kırılan yeşil zeytinler hemen su içerisine atılmalıdır. Eğer 2-3 dakikadan fazla su içerisine atılmazsa siyahlaşmaya ve görüntüsü bozulmaya başlar. Bu sebeple kırılan zeytinleri hemen su içerisine atmanızda fayda var.

3 gün sonra zeytinler acı suyunu çıkarmaya başlayacaktır. Bidon içerisindeki suyu boşaltıp, yeni su ilave ediniz. Su değiştirme işlemini 3 gün ara ile 3 defa uygulayınız. Üçüncü uygulamanın sonunda zeytinlerden birinin tadına bakın. Eğer tadı acı geldiyse aynı işlemi tekrar yapın. Tadı size uygun gelinceye kadar bu işleme devam edin. Tatlandığını ve damak zevkinize uygun olduğunu hissettikten sonra aşağıdaki limon, tuz işlemini yapınız.

5 litrelik bidon içerisine iki çay bardağı dolusu kaya tuzu atmalısınız. Kaya tuzu zeytinin uzun süre diri kalmasını sağlayacaktır. Tuz kullanmadan yapabilirsiniz ama dayanıklılık süresi daha az olacaktır. Ayrıca 1 adet limonu dilimleyerek bidon içerisine atabilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan 2 gün sonra zeytinleri çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Yeşil kırma zeytin yapımında suyu fazla değiştirmemelisiniz. Eğer gereğinden fazla değiştirirseniz 1-2 ay sonra erime yapar.

Karaot Organik Ürünler

Kırma Zeytin Nasıl Yapılır” yazısında 4 düşünce

  1. Semra diyor ki:

    Ben kırma zeytini yaptım cinsi marzela 5kiloluk bidon 3 kilo zeytin alıyor tatlanınca 1 çay bardağı kaya tuzu ve 1 fincan sirke koydum şuan tadı çok güzel umarım yumuşamaz birde aynı cins zeytinleri hiçbir işlem yapmadan direk bidona koyup 2gün arayla suyunu değiştirip bu işlemi beş kez yaptım tuzunu 1 çay bardağı koysam az mı olur sizce 5 kiloluk subidonuna yaptım bu zeytin uzun süre duracağı için tuz ayarında endişeliyim limon tuzu kullanmıyorum onun yerine 2yemek kaşığı sirke ve 2kaşık sıvıyağ koyuyorum sizce doğrumu yapıyorum cevap yazarsanız sevinirim

    • Admin diyor ki:

      Merhabalar,
      5 defa su değişimi bir miktar fazla. Hızlı erime yapabilir. Bu sebeple 2-3 ay içinde tüketmeniz iyi olur. Aksi halde erime yapar.
      5 Kiloluk bidon için 1 çay bardağı tuz çok az. Tuzu zeytini koruması için koyuyoruz. Eğer az tuz koyulursa erimesi ve bozulması daha erken olacaktır.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1