Güneşte Kurutulmuş Domates

Kuru domates için en iyi adreste olduğunuzu öncelikle belirteyim. Çünkü köyümüzün bulunduğu bölge Türkiye kuru domates ihracatının %90’lık bölümüne tekabül etmektedir. İzmir Torbalı ovası kuru domates üretimi için en uygun iklime sahiptir.

Kuru domates için uygun hava koşulları

Kuru domatesin kaliteli olması için hava şartları çok önemlidir. 

  • Ağustos ayında havanın 33-40 derece olması gerekir.
  • Nem az olması gerekir
  • Bu dönemde yağış olmaması gerekir.
  • Domates üretiminin yapıldığı bölge olması gerekir. Nakliye ile kuru domates yapımı uygun değildir.

Hava şartları sebebiyle Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi uygun alanlar olarak görülmektedir. Ancak Akdeniz bölgesinde nem yüksek olduğu için yapılan kuru domateslerin kalitesi çok düşük olmaktadır. Bu sebeple Ege bölgesi en uygun hava koşullarına sahiptir.

Güneşte Kurutulmuş Domates

Domates birçok yöntem ile kurutulmaktadır ama geleneksel usuller ile kurutma yöntemi güneşte kurutulmuş domatestir. Kükürt ile kurutma, fırında kurutma yöntemleri de bulunmaktadır.

Güneşte kurutulmuş domates: Domatesleri toplayıp ortasından iki parçaya bölüyoruz ve beyaz bezlerin üzerine koyuyoruz. Güneşi daha iyi yansıtması ve daha hızlı kuruması için özellikle beyaz rengi tercih ediyoruz. Domateslerin üzerine bir miktar tuz serpiştiriyoruz. Tuz atmamızın sebebi domateslerin daha güzel kuruması ve yanmaması. Yaklaşık 1 hafta sonra domatesler kuru domates haline gelmektedir ve toplayıp satışa hazır hale getiririz. Güneşte kurutulmuş domates geleneksel yöntemdir. En sağlıklı, kaliteli kurutma yöntemidir.

Kükürt ile domates kurutma: Kükürt ile kurutulan domatesler oldukça dayanıklıdır ve hemen bozulmaz. Ancak insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. 

Fırında domates kurutma: Domatesler toplanıp güneşte kuruması için 1 hafta civarında beklenmektedir. Bu dönemde yağmur yağması bütün domatesi berbat edebilir. Bu risklerden kaçmak isteyen üreticiler domatesleri özel hazırlanmış fırınlarda kurutmaktadır. Ayrıca bekleme yaşanmadan birkaç saat içerisinde domatesler kurumaktadır. Ancak güneşte kurutulmuş domates kalitesinde kesinlikle olmaz.

Güneşte kuruttuğumuz domateslerin harika aroması ve tadı vardır. Özellikle zeytinyağı içerisinde bekletilen kuru domatesler kahvaltılarda, et yemeklerinde veya özel yemeklerde vazgeçilmez hale gelmektedir. 

Üretici olarak ilk elden alım yapacağınız için en uygun fiyata, en kaliteli ürün ile karşılaşacaksınız.

Güneşte Kurutulmuş Domates” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: Ev Yapımı Domates Salçası - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

  2. Pingback: Kuru Domates Nasıl Saklanır - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0