Domates Salçası

Karaot Köyü’nde ürettiğimiz organik domateslerden domates salçası ürettik. Organik tarım teknikleri kullanılarak ve sertifikalı organik domateslerden salça ürettik.

Domates üretim esnasında kimyasal gübre, ilaç kullanmadan üretimini yaptık. Sadece hayvan gübresi ile verim arttırdık. Domatesleri istenilen erişkinliğe ulaştığında topluyoruz. Domateslerin iç kısımlarını rende yardımı ile süzüyoruz. Domates sosu haline getiriyoruz.

Güneşte kurutma salça

Salça üretimi oldukça zorlu olduğu için maalesef büyük üreticiler hile veya kolaylıklara başvurmaya başladılar. Çiğ domatesi su içerisinde bekletip, özel makineler sayesinde 2-3 gün içerisinde salça üretmektedirler. Güneşte hiç beklemesine gerek kalmayan domatesler, salça haline gelmektedir. Güneşte bekletilmeyen salçanın yararı, tadı, kalitesi nasıl olur tahmin edebiliyorsunuzdur.

Biz bütün üretimlerimizde olduğu gibi domates salçası üretiminde de %100 geleneksel tarım ile üretim yaptık. Domates soslarımızı güneşte beklemeye bırakıyoruz ve güneşin vermiş olduğu D vitamini ile salça üretiyoruz. Ayrıca ilaçsız domateslerden üretildiği için kaliteyi tahmin edebiliyorsunuzdur.

Domates salça üretiminde dikkat edilmesi gerekenler

Salça üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi domatesin cinsi ve nasıl üretildiği. Domates en fazla tarım ilacının kullanıldığı ürünler arasındadır. Domates hastalıklara çok açık bir üründür, bu sebeple sürekli tarım ilacı ile korunmaktadır. Domatesin hemen kızarması, yabancı otların yok edilmesi gibi sorunlar ile çok ağır kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır.

Ülkemizde domates üretiminin %90’ından fazlasını büyük üreticiler yapmaktadır. Büyük üreticiler yüzlerce dönüm domates tarlalarını sistemli tarım ilaçları ile kontrol etmek zorundadır. Bu denli büyük alanlarda organik tarım yapmaları veya ilaçsız tarım yapmaları imkansızdır.

Salçayı evde yaptık diye birçok satış görüyorum. Köy yapımı salça, ev yapımı salça satışı yazıldığında güvenilir hissediliyor sanırım. Ama domatesi nasıl yetiştirdiniz, salça üretimini nasıl yaptınız bunlar çok önemlidir.

Organik domates nasıl olmalı

Öncelikle bir ürünün organik olabilmesi için uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmış sertifikası olması gerekir. Tarlada ve ürünlerde kimyasal ilaç kalıntılarının olmadığı her yıl kanıtlanmalıdır.

Köyde ürettik organik domatestir, kendi tarlamızın organik domatesi gibi tabirler açıkcası boştur. Bunları söyleyen köylülere tarım ilacı kullanıp / kullanmadıklarını sorunuz. Köylülerin hemen hemen hepsi bilinçsiz üretim yapmaktadır ve tarım ilaçlarını ürünlerini koruyan dostlar olarak görmektedir. Ayrıca “organik” tabirinin kullanılması için sertifikası olması gerekmektedir.

Kendi üretmiş olduğumuz domates salçamızı mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Domates Salçası” yazısında bir düşünce

  1. Cem diyor ki:

    Merhaba Karaot Köylüleri ; birlikteliğinizi ve çalışmalarınızı tebrik eder başarılarınızın devamini dilerim.
    Sizlerden Tedarikçi tüzel kişi olarak 100 ton sertifikalı salça talep etmek istiyorum ve de her ay sürekli almak isterim.Bu talebi karşılama imkanınız varsa Sizle görüşmeye hazırım .Selamlar Saygılar .
    Kpt.Cem Aksoy
    +90532 216 88 65
    mehmetcemistan@gmail.com

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1