Yerli Bamya

Ege bölgesinde yetişen yerli bamya türleri arasında en çok bilinen ve günümüze kadar uzanmış olan kınalı bamya, diğer adıyla bornova bamyasıdır.

Yerli bamya Ege bölgesinde yıllardır üretimi yapılan ve genetiği değiştirilmemiş bamya tohumlarıdır. Bir önceki seneden bamyaları tohumluğa bırakıyoruz ve bir sonraki yıl için tohumlarımız hazır oluyor. Yazımızın devamında hibrit bamya tohumu ile yerli bamya tohumu arasındaki farklardan bahsedeceğim.

Yerli bamya üretimi

Nisan ayında bir önceki yıldan ayırmış olduğumuz bamya tohumlarını sıra halinde toprağa atıyoruz. Toprağa atmadan önce hafif ıslatmak daha hızlı çıkmasını sağlıyor. 15 gün içerisinde bamya toprağın dışına çıkmaya başlar ve tohum dikiminden 45 gün sonra bamya toplanmaya başlar. 45 günlük dönemde özellikle yabancı otlar ile mücadele çok önemlidir.

Organik bamya yetiştiriyoruz

Bir ürünün organik olması için kimyasal işlem yapılmaması gerekir. Bamyanın içerisinde çok fazla yabancı otlar yetişir ve bunların temizlenmesi gerekir. Eğer bunları temizlemezseniz toprağın gücü azalır ve bamya istenilen verimi vermez.

Organik üretim yapmayan üreticiler için kimyasal tarım ilaçlarını tarlaya atmaları yeterlidir. Sadece birkaç saatini alan bu işlem çok kısadır ve kesin çözümdür. Tarlada bulunan yabancı otlar hemen kurumaya başlar ve bamya zarar görmez.

Bizim gibi organik sertifikalı üretim yapan üreticiler için yabancı otlarla mücadele çok zordur. Biz bamyanın içinde bulunan bütün otları çapalıyoruz. Bu işlem günler sürmektedir ve çok zor işçilik gerektirir. Ayrıca bamya çıkmaya başlamadan önce en az 2 defa bu işlemin uygulanması gerekir. 5 dönüm bir alan için yaklaşık 15 gün civarında yabancı ot ayıklaması yapmak gerekebilir.

Yerli tohum ege bamyası

Yerli bamya üretirken tohumdan en son işleme kadar kimyasal gübre kullanmıyoruz. İlaçlama yapmıyoruz ve bütün yöntemleri geleneksel usuller kullanarak yapıyoruz.

Yerli bamya boyutu

Bamya her gün veya 2 günde bir toplanması gerekir. Bamya çok hızlı büyüyen bir sebzedir. 2 -3 gün koparılmadığında oldukça büyük bir boyuta ulaşır. Yaklaşık 10-15 gün toplanmadığında bamya tohumluğa dönüşür.

Yerli ata tohum ile ürettiğimiz bamyalarımızın siparişini verebilirsiniz. Tarladan toplayıp aynı gün kargoya veriyoruz. Haziran ve Eylül ayında taze yerli bamya siparişi verebilirsiniz. Bütün yıl boyunca ata tohumdan üretmiş olduğumuz kuru bamyaları alabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0