Menengiç Filizi

Ürünlerimiz için tıklayınız

Nisan ayına geldiğimizde ülkemizin belli bölgelerinde menengiç ağaçları filizlerini göstermeye başlar. Nisan ayının başlarından itibaren tazecik menengiç filizi toplayabilirsiniz.

Menengiç filizi nasıl topluyoruz

Dağlık bölgelerde ve yüksek rakımlı alanlarda menengiç filizleri olur. Yılın 20 günlük döneminde olur ve biter. Sonrasında bulma şansınız yoktur. Filizler hemen yaprağa dönüşmeye başlar. Filizleri elimiz ile koparıyoruz. Ancak Nisan ayının başlarında toplanması önemlidir ve bazı filizler yaprağa dönmüştür. Bunları koparmamak gerekir. Bütün gün boyunca taze menengiç filizlerini topladıktan sonra evlerimize salamura yapmak için getiriyoruz. Yabani bitkiler olduğu için dalından koparıp yiyebilirsiniz.

Taze çitlembik filizi
Menengiç filizi tadı nasıl olur

Tadını anlatmak oldukça güçtür. Muhtemelen daha önce bu tarz bir bitki yediğinizi düşünmüyorum. Çok farklı bir aromaya sahip bitkidir. Yediğiniz anda ağzınızda hafif bir yavanlık bırakır. Yumuşak bir tadı vardır. Ekşi, tatlı ve acı diyebileceğimiz bir tat değildir.

Menengiç filizi salamurası nasıl yapıyoruz

Toplamış olduğumuz menengiç filizi diğer adı ile sakız murcu temiz saf bir su ile yıkıyoruz. Cam kavanozlara dolduruyoruz. İçerisine 2 yemek kaşığı kaya tuzu atıyoruz. Kavanozu dolacak şekilde kaynak su ile dolduruyoruz ve hemen ağzını kapatıyoruz. Bu şekilde yaklaşık 2 yıl civarında bozulmadan ve aynı tadı koruyarak tüketilebiliyor.

Menengiç filizi ile ne yapılır
Yoğurtlu menengiç filizi

Kuru soğanı ince olarak doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Çitlembik filizlerini üzerine atarak beraber kavurun.Kavurma işlemi bittikten sonra tabağa alarak soğumasını bekleyin. Sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün ve bu harika lezzeti afiyetle yiyebilirsiniz.

Çitlembik salatası

Çitlembik filizlerini yıkayıp salata tabağına atın. Arzu edeceğiniz miktarda lor peyniri, sele zeytini ve taze soğanı içerisine atıp karıştırın. Salata içerisine bolca nar ekşisi, zeytinyağı koyabilirsiniz. İnanılmaz nefis bir salata karşınıza çıkar.

Yumurtalı çitlembik filizi

Kuru soğan ile menengiç filizini kavurun. Üzerine yumurtayı kırıp karıştırın. İnanılmaz bir lezzet elde ediyorsunuz.

Çitlembik turşusu

Nisan döneminde taze olarak toplamış olduğunuz çitlembikleri kavanozlara koyuyoruz ve üzerine kaya tuzu, limon koyuyoruz. Bir miktar ev yapımı sirke, su koyuyoruz ve beklemeye alıyoruz. Yine nefis bir turşu elde etmiş oluyoruz.

Çitlembik filizi sipariş vermek ve iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0