Çitlembik Filizi

Ürünlerimiz için tıklayınız
Yabani Çitlembik
88,00 

Ege bölgesinde çitlembik filizi olarak bilinen harika bitkinin adı bazı yörelerde menengiç filizi, sakız murcu olarak bilinir. Sizlere bu yazımda çitlembik filizi nerede yetişir, nasıl toplanır ve salamurası nasıl yapılır gibi sorulara cevap vereceğim.

Çitlembik filizi nerede yetişir

Yabani olarak yetişen bir bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle makilik bölgelerde yetişir. Bizim köyümüzde yüksek rakımlı dağlık bölgelerde yetişir. Rakımı ne kadar yüksek olursa kalitenin yükseldiğini gözlemledim. Özellikle Antep bölgesinde fıstık aşısı için çitlembik kullanılır.

Çitlembik ne zaman toplanır

Çitlembik Nisan ayının ilk günlerinde filizlerini gösterir. Aslında kekik gibi baharın habercisidir. Bu dönemde toplanılan çitlembik filizleri oldukça tazedir. Yaklaşık 1 ay civarında filizler tazeliğini korur. Yabani olarak yetiştiği için dalından koparıp yenilebilir. Haziran ayından sonra çitlembik filizleri kalınlaşır ve çitlembik meyvesi oluşmaya başlar. Temmuz ayında çitlembik meyvesini toplayıp çerez gibi yiyebilirsiniz. Aynı zamanda çitlembik meyvesi harika kuru meyvedir.

Menengiç Filizleri
Salamura çitlembik ( çitlembik turşusu) nasıl yapılır

Dağlardan toplamış olduğumuz çitlembik filizlerini köy evlerimize getiriyoruz. Yaprakları toplarken sadece üst bölümdeki kısımlarını topluyoruz. Eğer alt bölümleri toplarsak bunlar olgunlaşmış ve tadı güzel olmayan filizler olur.

Toplamış olduğumuz filizleri cam kavanozlara koyuyoruz. Sıcak su ile doldurup hemen kapatıyoruz. Bu sayede yıllarca hiç bozulmadan ve taze olarak tüketebileceğiniz salamura çitlembik elde ediyoruz.

Salamura çitlembik filizi
Çitlembik nasıl tüketilir
  • Zeytinyağı ve kuru soğan ile çitlembik filizini kavurursunuz. Üzerine yoğurt koyarak yemek harikadır. En hakiki ege yemeklerinden biridir.
  • Zeytinyağı ile kavurduktan sonra üzerine yumurta kırılarak yenilebilir. Harika bir tadı olur.
  • Çiğ olarak tüketilebilir. Yemeklerin yanında çiğ olarak tüketmek harika olur. Ayrıca çiğ olarak tüketirken nar ekşisine bandırarak yemek çok güzel olur.
  • Çitlembik salatası yapabilirsiniz. Domates, salatalık, biber gibi yazlık sebzelerle oluşturduğunuz salatanın içine çitlembik filizlerini de eklerseniz harika bir salata elde edersiniz.

Harika bir aroma sahiptir. Kendine özgü bir tadı vardır. Ayrıca şifa kaynağıdır.

Sipariş vermek ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1