Doğal kuru kekik

Ürünlerimiz için tıklayınız

Karaot Köyümüzün dağlık bölgelerinde yabani olarak yetişen yabani kekikleri toplayıp, kuru kekik olarak evlerinize kadar nasıl gönderdiğimizi anlatacağım. Doğal kuru kekik nasıl olur ve kurutulur gibi bütün sorulara aynı zamanda cevap vereceğim.

Nisan-Mayıs aylarında köye kadar uzanan harika kekik kokuları oluşur. Dağ kekikleri büyüdükçe kokuları her yeri sarar. Köyümüzde bulunan dağ kekikleri köylülerin, üreticilerin veya herhangi bir kişinin kontrollü olarak yetiştirdiği kekikler değildir. Yıllardır aynı bölgelerde çıkan dağ kekikleri, zamanı geldiğinde kimseye muhtaç olmadan yine yetişirler.

Taze Dağ Kekiği

Köyümüzün sadece belli bölgelerinde taze kekikler yetişir. Taze kekikler filiz vermeye başladığı zaman hemen toplamak gerekir. Eğer 10 gün içerisinde toplanmazsa filizler yaşlanır ve istenilen tazeliği kaybeder. Bu yüzden filizler en taze halindeyken dağlardan kekiklerin filizlerini topluyoruz. Toplamış olduğumuz taze dağ kekiklerini köy evlerimizde bulunan boş alanlara getiriyoruz.

Doğal kuru kekik nasıl kurutulur

Kekik dalında kendisi kurumaz. Filizlerini toplayıp kurutmanız gerekir. Ayrıca en önemli noktalardan birisi kekik güneşte kurumaz. Gölge bir alanda kurutmanız gerekir. Eğer güneş ile direk temas eden bir alanda kurutma yaparsanız istediğiniz kaliteyi elde edemezsiniz. Güneş ile direk temas etmeyen bir alan olmasına özen göstermek lazım. Biz köyümüzde bulunan kapalı alanlarımızda kurutuyoruz. Yaklaşık 4-5 gün bekleyen kekikler kuru hale döner.

Kuru dağ kekiği

Dalıyla birlikte kuruyan kekikler harika bir aromaya sahiptir. Yemeklerde kullanılırken elimizle ile ezerek istediğimiz şekilde kullanabiliriz. İsterseniz toz haline getirerek kullanılabilir. Ama toz haline getirilmemesini özellikle tavsiye ederim. Çünkü toz haline getirilince aroması kayboluyor.

Piyasada doğal kuru kekik olarak satılan kekiklerin bir çoğu üreticilerin kontrolünde üretilmiştir. Haliyle kontrollü üretimde yapay sulama, ilaçlama gibi işlemler yapıldığı için yabani dağ kekiği nefasetini bulması imkansızdır.

Eğer bizden talep edilirse kuru kekikleri toz haline getirerek gönderebiliriz. Salatalarda, yemeklerde kullanılabilir. Et yemeklerinde özellikle harika bir aroma vermektedir. Ayrıca kekik çayı yapılarak içilebilir. Kekiği demleyerek içmenin vücudumuza inanılmaz faydaları olduğu bilinmektedir. Toksinlerden kurtulmak için kekik çayı içmeniz oldukça faydalıdır.

Kuru dağ kekiği siparişi vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aklınıza takılan her konu için arayabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1