Doğal Nar Ekşisi

Doğal nar ekşisi nasıl olmalının cevabını ülkemizde bulmak oldukça zor. Özellikle çiğ köfteciler nar ekşisi adı ile, nar ekşili sosları kullandılar. Nar ekşisi ile uzaktan – yakından alakası olmayan soslar ile malesef algımız bozuldu.

Bizi arayıp nar ekşisi almak isteyenlere öncelikle bu durumu açıklamak zorunda kalıyorum. Doğal nar ekşisi nasıl olur, kıvamı, görüntüsü, tadı gibi bilgilerin hepsini tekrar vermeye çalışıyorum.

Nar ekşisi kıvamı nasıl olur

Nar ekşisi akışkandır. Su veya zeytinyağına göre akışkanlığı biraz daha yoğundur. Pekmeze göre daha akışkandır.

Nar ekşisi tadı nasıl olur

Üretimi yapılan nar cinsine göre tadı değişir. Biz hicaz narından üretiyoruz. Tadı hafif mayhoştur. Ekşi bir tadı vardır ama sirke gibi keskin bir ekşilik olmaz. Kendine özgü aroma ve tada sahiptir.

Nar ekşisini nasıl üretiyoruz

Üretim esnasında sadece hayvansal gübre kullanarak üretim yapıyoruz. Kimyasal ilaç, gübre kullanmadan yetiştiriyoruz.

Narlarımızı tek tek topluyoruz ve tarlamızda daha önceden belirlemiş olduğumuz alanlara taşıyoruz. Narları ikiye bölüyoruz ve nar tanelerinin dökülmesi için arka kısımlarından vuruyoruz. Nar ekşisi yapmak için sadece nar tanelerini kullanıyoruz.

Nar tanelerini ezerek suyunu çıkarmaya çalışıyoruz. Tabi ki bu işlemeler fabrikasyon olmadığı için oldukça zor ve zaman alıcıdır. Ezerek elde ettiğimiz nar sularını, daha önceden hazırlamış olduğumuz odun ateşi üzerine koyuyoruz. Yaklaşık 5-7 saat arasında kaynatıyoruz. Kaynadıkça nar suyunun eksildiğini göreceksiniz. En sonunda kazanda sadece narın özü kalır. Anlayacağınız bizim nar ekşimiz bu şekilde yapılıyor ve şifa kaynağı olarak sizlere sunuyoruz.

1 Kg nar ekşisi için ne kadar nar kullanılır

Biz 1 kg nar ekşisi elde edebilmek için azami 25 kg nar kullanıyoruz. Narın kabukları atıldığında sadece nar taneleri yaklaşık 17 kg gelmektedir.Nar tanelerinin ezilmesi sonucu 11 kg civarında nar suyu kalmaktadır. Nar suyunun kaynaması ve buharlaşması sonucu 1 kg nar ekşisi kalmaktadır.

Nar ekşisi yukarıda yazmış olduğum şekilde üretilirse veya bizim üretmiş olduğumuz doğal nar ekşisi uzun yıllar bozulmadan kullanılabiliyor. Nar ekşisi güneşte kalmadıktan sonra kolay kolay bozulmaz.

Karaot Köyü’nde bulunan nar bahçemizde üretmiş olduğumuz nar ekşilerinden almak için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0