İncir Nasıl Kurutulur

Ürünlerimiz için tıklayınız

Üretici ve hayatının büyük bölümünü incir tarlalarında geçirmiş biri olarak incirin nasıl kurutulur ve incir kurutmasında yapılan hataları sizlere açıklamaya çalışacağım.

İncir meyvesinin dişi ve erkek olan iki cinsi mevcuttur. Erkek incirlerin tüketimi olmaz. Biz erkek incirleri dölleme (ilekleme) yapmak için kullanırız. İncirde dölleme işini merak edenler için ileride daha detaylı bir yazı yazacağım. Dişi incirler yaz aylarının başında taze incir olarak çıkmaya başlar.

Taze incirin sert olması

Taze incir sertse tam olgun değildir. İçi pembe-kırmızı arasında olur. Tadı tam oturmamıştır. Ama sert olan incirde yenilebilir. Kendine has bir tadı vardır. Kopardığınızda sap kısmından çok fazla süt aktığını görürsünüz. Dış kısmı yeşil renktedir.

Taze incirin olgunlaşmış olması

Sert olarak tabir ettiğimiz incir, dalından koparılmadığı takdirde 2-3 gün içinde olgunlaşmış haline ulaşır. Dış kısmı yeşil, sarı arasında bir renge dönüşür. Dokunduğunuzda yumuşak ve sert arası bir noktadadır. İçini açtığınızda kırmızı ile sarının buluştuğunu anlarsınız. İçi ballı bir hal almıştır. Taze incir olarak en çok tüketilen halidir.

Taze incirin yumuşak olması

Olgunlaşmış haldeyken incir dalından koparılmadığı takdirde 3-4 gün içerisinde yumuşamaya başlar. Sap kısmından başlayarak yavaş yavaş kuru incir kıvamına dönüştüğünü görürsünüz. Dokunduğunuzda çok yumuşaktır. İçini açtığınızda kırmızı rengin çok kaldığını genelde sarımsı bir renge döndüğünü görürsünüz. İçi çok ballıdır. Yediğinizde çok tatlı olduğunu hissedersiniz. Dalından koparılırsa fazla dayanmaz. 1 gün içinde tüketmek gerekir.

Taze incir dalından koprarılmazsa

Yukarıda bahsettiğim aşamalar içinde incir dalından koparılmadığı takdirde yumuşak incir dalında yavaş yavaş kuru incir kıvamına dönecektir. Tam olgunluğa ulaşan incirin sap kısmı güçsüzleşecek ve kendisi dalından koparak yere düşecektir. İncir kurutmanın en doğru ve doğal yöntemi budur. Dal kurusu diye bilinen incirler yere düşer ve üreticiler tarafından toplanır. Bazen tam kurumaya ulaşmayan incirler olabilir. Örneğin; gövdesinde yeşil alanlar vardır. Bunları üreticiler topladıktan sonra 1-2 gün daha güneşte bekletirler ve tam kurumaya ulaşması sağlanır.

Taze inciri koparıp kurutamaz mıyım?

İncir taze olarak koparıldığında taze incir olarak tüketilmelidir. Taze incir güneşte tutularak, fırınlama yapılarak vb. şekillerde kurutulmaz. Malesef birçok kişi tarafından bu durum bilinmiyor ve taze incirleri güneşte kurutmaya çalışıyorlar. İncir taze olarak toplanıp kurutulursa aflatoksin maddesi oluşur.

Dal kurusu incir nasıl olur ve incir nasıl kurutulur sorularınıza cevap vermeye çalıştım. Bir sorunuz veya bilgi ihtiyacınız olursa iletişim kanallarından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca dal kurusu incir siparişlerinizi verebilirsiniz.

İncirin nasıl kurutulduğunu detaylı açıkladık

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0