EN KALİTELİ ZEYTİNYAĞI

Sizlere zeytinyağının en kaliteli zeytinyağı hali olan erken hasat zeytinyağı türünden bahsedeceğim. Zeytinyağı konusunda malesef yanlış bilinen birçok konu bulunmaktadır.

Zeytin toplama dönemi

Zeytin sezonu Kasım-Aralık-Ocak aylarını içermektedir. Bu aylarda zeytinler siyaha dönmüştür. Toplanma süresi arttıkça zeytinin asit oranı yükseler ve kalitesi düşmeye başlar. Zeytin ne kadar erken toplanırsa o derece kalitesi yüksek olur. En kaliteli zeytinyağı bu dönemde işlenir.

Erken hasat zeytinyağı nedir

Zeytinin tam olgunlaşmaya ulaşmadan önce toplanıp zeytinyağı haline getirilmesidir. Zeytinler Ekim ayında yeşil haldedir. Yeşil zeytinlerin toplanarak sıkılmasından erken hasat zeytinyağı elde edilir. Bu dönemde ki zeytinlerin asit oranı yok seviyesindedir. Zeytinin özü diyebileceğimiz seviyededir.

Rengi ve tadı nasıl olur

Yeşil zeytinden elde edildiği için rengi koyu yeşildir. Koyu yeşil rengi veren zeytinin posasıdır diyebiliriz. Kendine özel nefaseti vardır. Boğazda hafif bir acı tat bırakır. Kendine özel bir aroması vardır. Zeytin kokusu ve tadını rahatça alabilirsiniz. Şifa için içilmesi en çok tavsiye edilen zeytinyağıdır.

Şifa için erken hasat zeytinyağı

Asit oranı en düşük zeytinyağıdır. Kalite olarak en kaliteli zeytinyağıdır. Şifa, hastalık ve sağlık için erken hasat zeytinyağı içilebilir. Özellikle salata gibi yiyeceklerde erken hasat zeytinyağı kullanılması çok faydalıdır. Ayrıca salataya harika bir tat ve aroma vermektedir.

Erken hasat zeytinyağı fiyatları

Erken hasat zeytinyağı diğer zeytinyağlara göre bir miktar daha pahalı dır. Erken hasat için fazla ödediğiniz için üreticinin fazla kazandığını düşünmeyin.

Yeşil zeytinin içinde siyah zeytine göre çok daha az yağ bulunmaktadır. Örneğin; Aralık ayında toplanan bir zeytin ağacını düşünelim. Bu ağaçtan 100kg zeytin çıktı. 100kg zeytinden tahmini 25kg civarında sızma zeytinyağı elde ederiz.

Aynı ağaçta bulunan zeytinleri Ekim ayında topladığımızı düşünelim. Bu ağaçtan yine 100kg zeytin çıktığını varsayıyoruz. 100kg zeytinden tahmini 15kg civarında erken hasat zeytinyağı elde ederiz.

Örneklerimizde gördüğünüz gibi erken hasat zeytinyağı elde edebilmek için 100kg zeytinde 10kg civarında kaybımız oldu. Bu sebepten dolayı birçok üretici Ekim ayında zeytin toplamaz. Çünkü erken hasat zeytinyağını istedikleri fiyata malesef satamadıkları için zarar ediyorlar. Erken hasat zeytinyağının değerini bilen kişiler arttıkça üretimde fazlalaşacaktır.

Karaot Köyü’nde bulunan zeytin bahçemizde ürettiğimiz erken hasat zeytinyağından sipariş vermek için tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1