KURU İNCİR PEROKSİT

Kuru incir alırken çok dikkat etmelisiniz. Kuru incir peroksit tehlikesini duymuşsunuzdur. Ben yazılarımda özellikle bandırma işleminden bahsediyorum. Bandırma işlemi ile peroksit uygulamasının amacı aynıdır. Ancak geleneksel bandırma yönteminin neden tercih edilmeyip peroksit uygulamasının kullanıldığını bu yazımda size açıklayacağım.

Kuru incir dönemi 20 gün içerisinde başlar ve biter. İncirlerin toplanması, kurutulması, bandırma işlemlerinin yapılması ve paketlenmesi gibi işlemler yapılması gerekmektedir. Bu işlemler çok zaman, işçilik ve maliyet gerektiren işlemlerdir. Örneğin; bizim tek bir bahçemiz var. Aile olarak 4 kişi 20 gün içerisinde sürekli çalışarak bu işlemleri zoraki tamamlıyoruz. Tabi ki biz bu işlemlerin hepsini geleneksel yöntemlerle yapıyoruz. Bizim kapasitemiz 4-5 ton civarındadır.

Büyük firma ve tüccarlar 20 gün içerisinde 200, 300 bin ton civarında kuru incir üretimi, kurutulması ve paketlemesi işlemi yapıyorlar. Bu kadar büyük miktarlar için üretimin kontrol edilmesi mümkün değildir. Birçok farklı bölgelerden toplanan incirler karıştırılır. Bu kadar yüksek miktarda incirin geleneksel yöntemlerle bandırma işleminin yapılması imkansız seviyesindedir. Bu sebepten dolayı büyük tüccarlar bandırma işlemi yapmazlar ve peroksit uygulamasını tercih ederler.

Peroksit uygulaması nasıl yapılır

Toplanılan kuru incirler fabrikalara getirilir. Kuru incirler peroksit diye bilinen sıvının içerisinde bekletilir. Tonlarca kuru incir aynı anda peroksit sıvısına bulandırılır. Biz 4 ton incir için 20 gün bandırma işlemi yapıyorken, peroksit uygulamasını yapan fabrikalar için bu işlem dakikalar almaktadır. Zaman ve işçilik anlamında müthiş bir zaman kazandırılmış olur.

Ayrıca kuru incirde bandırma işlemi yapılırsa incirler hafif koyulaşır. Çünkü geleneksel bandırma yöntemi defne yaprağı ile yapılır. Defne yaprağının özü kuru incir ile temas ettiğinde inciri hafif koyulaştırır. Bilinenin aksine doğal kuru incirin hepsi beyaz olmaz. Geleneksel yöntem ile bandırılan incirler fazla alımlı olmamasının sebebi budur.

Kuru incirde uygulanan peroksit uygulaması çok zararlı bir kimyasaldan üretilmektedir. Tam olarak zararları bilinmemektedir. Ancak incir gibi dünyanın en faydalı meyvelerinden birinde kimyasal bir madde kullanılması kabul edilebilir değildir. Dünyanın büyümesi ve kuru incirde oluşan büyük pazarlar sebebiyle peroksit uygulaması devam edecektir.

Kuru incir alırken özellikle köylüyü tercih etmenizi öneririm.

Köyde kendi bahçesindeki ürünü yetiştiren kişileri tercih ediniz.

Kuru incir alırken nasıl bandırma işlemi yaptığını kesinlikle sorunuz.

Geleneksel yöntem ile bandırma işlemi olmayan kuru incirleri kesinlikle almayınız.

Kuru incirin beyaz olmasına önem vermeyin. Bandırma işleminden dolayı hafif kararma olabilir.

Geleneksel yöntemlerle bandırılmış kuru incirden sipariş vermek için tıklayınız veya iletişim kanallarından bize ulaşınız.

KURU İNCİR PEROKSİT” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: Kuru İncir Nasıl Saklanır - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

  2. Pingback: İncir üretim aşamaları - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1