İNCİR CİPSİ

Ürünlerimiz için tıklayınız

Son zamanlarda incir cipsi çok popüler olmaya başladı. Sağlıklı ve doğal beslenmek isteyenler için ilk tercih olmaya başladı. İncir üreticisi olarak incir cipsini nasıl yaptığımızı ve hangi aşamalardan geçtiğini sizlere anlatacağım.

Genelde incir cipsini elde kalmış veya satılmayan incirlerden yapıyorlar. Ancak biz elde kalan incirlerden yapmıyoruz. Ağacın başında bulunan en kaliteli incirlerden yapıyoruz. Elde kalmış incirlerden incir cipsi yapılmasının yanlış olduğunu düşünmüyorum. Üretici arkadaşlarımız incirleri toplayıp pazara çıkarıyor ama satılmayınca malesef çöp oluyor. Bunları değerlendirmek bizce de oldukça mantıklı. Ancak biz pazarlara çıkmadığımız için taze incirin elimizde kalma durumu olmuyor. Bu yüzden en kaliteli incirleri kullanıyoruz. Haliyle bu şekilde yapılan incir cipsleri daha kaliteli ve aromasını daha fazla korumaktadır.

Ağaçlardan topladığımız incirlerin baş ve alt kısımlarını keserek atıyoruz. İnciri yatay biçimde kesiyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken inciri çok ince veya çok kalın kesmemek. Eğer inciri çok ince keserseniz incir cipsi yerken incir tadı alamazsınız. İncir cipsinde bulunan aroma kaybolur. Eğer kalın keserseniz, incir istenilen sertlikte kurumaz. Kayış gibi tabir ettiğimiz bir şekle bürünür. İncir tadı korunur ama yerken istenilen hazzı vermez.

incir cipsi yapımı

İnciri kestikten sonra tahtaların üzerine diziyoruz ve kuruması için güneşe bırakıyoruz. İncirlerin güneş ile direk temas etmesini sağlıyoruz. Eğer gölge bir alanda bu işlemi yaparsak tam kuruma olmuyor. Tarlada veya köy evimizde kurutma işlemini yapıyoruz. Yaklaşık 3-4 gün güneşte bekleyen incirler artık sertleşti ve incir cipsi haline geldiler. İncir cipsi yediğinizde taze incir tadının aynısını alacaksınız. İncir cipsi taze inciri bütün yıl yiyebilmemiz için büyük bir imkan. Bizi bütün yıl boyunca hamile eşi olanlar arıyor ve taze incir istiyorlar. Bizde üzülerek hepsini geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Artık taze incir yerine aynı tada sahip ve bütün yıl tüketilebilecek taze incir var.

Biz incir cipsini 3 farklı incir türünden yapıyoruz. Aydın inciri, bardacık inciri, mor incir.

Bardacık inciri : En kaliteli taze incirdir. İçi kan kırmızı rengine sahiptir. Tadı ve muhteşem görüntüsü vardır.

Mor incir : Sadece taze olarak tüketilen incir türüdür. Tadı harika ötesindedir. Bardacık incirine göre boyutu daha büyük  ve yayvan olur. İçi kırmızı ve dışa kısmı koyudur. İncir cipsi için en uygunu diyebiliriz.

Aydın inciri : Piyasada en çok bulunan incir türüdür ve genelde kuru incir olarak çok tüketilir. İçi tam kırmızı değildir. Biraz sarıya yakın renktedir. İncir cipsi olarak tadı güzeldir.

Bizde 3 incir türü eşit miktarlarda vardır ama incir cipsinde en kalitelisi mor incir olarak görüyorum.

Kültürümüzde akşam evde otururken çayın yanında atıştırmalık isteriz. Artık sağlıklı atıştırmalık hayatımıza girmeye başladı. Çayın yanında doğal meyvelerin kurularını tercih etmenizi öneririm.

Fiyat bilgisi ve bilgi için lütfen aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşın

İNCİR CİPSİ” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Taze İncir Aşerme - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1