YERLİ TOHUM DOMATES

KARAOT KÖYÜ'NDE YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER

Yaz sezonundan itibaren yerli tohum domates ile ürettiğimiz ürünleri satışa çıkaracağız. Bütün ürünlerimiz geleneksel usuller ile üretilecek ve çok uygun fiyata olacaktır. Kimyasal hiçbir madde kullanılmadan üreteceğiz. Ayrıca domates sezonunda köyümüze gelip tarladan kendi domatesinizi toplayabilirsiniz.

Yerli tohum ile üretimi çoğaltmaya çalışıyoruz. Tohumları istediğimiz miktarın üstüne çıkardığımız zaman, ihtiyacı olan – bu işe gönül veren kişilere ücretsiz göndereceğiz. Dağıtım yapacağız zaman sitemiz üzerinden bilgi vereceğiz. Lütfen tohum için para teklif etmeyiniz.

Bütün üretim aşamalarını sitemizde ve instagram adresimizde yayınlayacağız. Lütfen takipte kalınız.

Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında yerli atalık tohum-fide siparişi verebilirsiniz. Fide ve tohum siparişi için tıklayınız

  • Domates salçası (Doğal güneşte kurutma)
  • Kuru domates (Güneşte kaya tuzu ile kurutma)
  • Domates sosu
  • Menemenlik domatesli biber sosu

Yerli domates üretimine her yıl olduğu gibi bu yılda başladık. Atalık tohum diye tabir ettiğimiz binlerce yıllık domates tohumları ile üretim yapıyoruz. Dede ve ninelerimizin bize bırakmış olduğu domates tohumlarını yıllardır bizde üretmeye ve çoğaltmaya devam ediyoruz. “Nerede o eski domatesler” diye herkes konuşuyor. Organik domates, pembe domates, köy domatesi diye pazarlarda satılıyor. Herkes domatesi yediğinde yine eski tatları bulamıyor. Bunun sebeplerini ve eski domatesi nasıl ayırt edebileceğinizi sizlere yazımda anlatmaya çalışacağım.

Ülkemizde yerli tohum domates diye tabir edebileceğimiz domates malesef yok seviyesindedir. Piyasada satılan domateslerin %99’u GDO’lu ve hibrit tohum ile üretilmiş domateslerdir. %1’lik kesim küçük çaplı köylünün yapmış olduğu üretimdir.

Üreticiler neden yerli tohum ile üretim yapmıyor

Yerli tohum domates tohumu malesef ülkemizde kalmadı dinelecek seviyededir. Hibrit tohum kullanılarak üretilen 1 domates kökünden ortalama 10kg civarında domates elde edilmektedir. Yerli tohum domates ile üretilen 1 domates kökünden 2kg civarında domates çıkmaktadır. Yerli tohum ile ürettiği domatesi 5 katı fiyata köylünün satması gerekiyor ki yerli tohum ile üretime devam etsin. Ancak yıllarca bu domatesin şekli güzel değil diye daha ucuza satmak zorunda kaldık.

Son zamanlarda yerli tohum domatesin değeri anlaşılmaya başlandı ama üretici yinede yüksek fiyatlara satış malesef yapamıyor. Bu sebeplerden dolayı üreticiler hibrit tohum ile üretime yöneldiler. Tarlalarında hibrit tohum ile üretim yapmak için kimyasal gübre, ilaç kullandılar. Şimdi yerli tohum sebze üretmek istediklerinde toprak tohumu kabul etmiyor. Bu sebeplerden dolayı köylüler yerli tohumlar ile üretim yapamaz hale geldiler.

Yerli tohum domates nasıl üretiyoruz

Karaot Köyü’nde yaşayan üreticiler olarak yerli tohum ile üretim yapmaya çalışan ve yerli tohumları çoğaltmak için ilk çabayı harcayan köylüleriz. Köyümüzde bulunan birçok üretici sadece yerli tohum ile üretim yapmaktadır. Yıllardır zarar etsek bile topraklarımıza hibrit tohumu sokmadık. Tertemiz topraklarımızda kimyasal gübre, ilaç kullanmadan üretim yapmaya devam ediyoruz.

İki çeşit yerli tohum domates üretiyoruz.

Pembe domates

Rengi açık pembe olur. Boyutları oldukça büyüktür. Hepsi farklı şekil ve boyutlardadır. Gerçek domates ve tada sahiptir.

Kırmızı domates

Rengi kırmızı olur. Boyut ve şekilleri aynı olmaz. Küçük boyutta da olanlarda olur.

Yaz aylarında yerli tohum domates gönderimi Kargo ile yapıyoruz. Sadece mevsiminde ürün gönderdiğimiz için diğer aylarda gönderim yoktur.

Bütün yıl boyunca yerli tohum Kuru domates siparişi verebilirsiniz.

YERLİ TOHUM DOMATES” yazısında 7 düşünce

  1. Recep diyor ki:

    Merhaba bizde onceden yerli domates yetistiriyorduk her sene tohumlari ayirip bir sonraki sene tekrar ekiyorduk taki annem tohumlari sakladigi yeri unutana kadar artik yetistiremiyorum yetistirmeyi denedigim hicbir tohum ayni lezzeti vermedi ve dogal tohum ata tohumu diyerek internet sitelerinden tohumlar aldim hepsi hibrit cikti sizin koyunuze mevsiminde gelip domates almak isterim mumkunse 1adet dahi olsa benim icin yeter

      • Admin diyor ki:

        Merhaba,
        Biz dışarıdan tohum almadığımız için bizim ayırt etme gibi bir durumumuz yok. Bir önceki yıldan domateslerin tohumunu alıyoruz ve sonraki sene dikiyoruz. Tohuma bakarak anlamak çok zor.

  2. nihand diyor ki:

    psklhand@hotmail.com Lütfen yerli tohum için sizinle nasıl irtibata geçebilirim acaba bana mail atarsanız sevinirim. hasret kaldık yurdumun güzelim köylümün emeğiyle alın teriyle ürettiği sebzeye. biz balkonumuzu bahçeye dönüştürdük, torunumda beyin tübörü ve epilepsisi var. kuzumuz hasta oldugu için, çabalıyoruz onun için organik yesin diye.ama her yer hibrit kime güvenecegimizi şaşırdık. 🙁

  3. Oğuzhan diyor ki:

    Lütfen yerli tohum üretimi yapın şuan hiç bir domatesin tadını kokusunu bulamıyoruz mümkünse gişelerinizden almak isteriz

  4. Pingback: Organik Kuru Domates - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1