Aydın İnciri

İncir denildiğinde ilk akla Aydın ili gelir. Çünkü dünyanın en güzel incirleri bu yörede yetişir. Aydın inciri diye bilinir ama aydın incirinin birçok türü vardır. Sizlere bu yazımda aydın incirinin türlerini, özelliklerini anlatacağım. Aydın inciri alırken nelere dikkat etmelisiniz anlatmaya çalışacağım.

Her zaman söylediğim gibi üretici gözü ve bilgisiyle konuları sizlere aktarmaya çalışacağım.

Aydın inciri türleri ve özellikleri

Sarı lop ova inciri = Aydın incirinin en çok bilinen türüdür. Sarı, dolgun ve boyutu büyüktür. Aydın’ın ova bölgelerinde yetişmektedir. Malesef sarı lop ova incirleri genelde sulanmaktadır. Bu şekilde verimleri arttırılmaya çalışıldığı için kalitesi düşüktür. Piyasada çok fazla bulunduğu için genelde büyük tüccarlar tarafından toplanmaktadır. Bandırma ve saklama koşullarından dolayı üzerinde kimyasal işlemler uygulanma ihtimali daha yüksektir.

Sarı lop dağ inciri = Dağlık bölgelerde yetişen incir türüdür. En kaliteli incir türlerindendir. Şehir merkezlerine uzak olması ve yüksek rakımlı bölgelerde yetişmesi sebebiyle kalitesi oldukça yüksektir. Dağ incirlerinde sulama genelde yapılmaz. Bu yüzden ova incirleri gibi büyük olmaz. Ancak içindeki bal oranı, kalitesi ova inciri ile karşılaştırılamayacak seviyededir. Eğer imkanınız varsa dağ incirini tercih etmenizi öneririm.

Bardacık inciri = Genelde Aydın ve İzmir’in dağ köylerinde yetişmektedir. Dünyanın en kaliteli incir türü diyebiliriz. Taze bardacık inciri İzmir ve çevresinde çok bilinmektedir. Kuru bardacık incirinin sap kısmı uzun ve gövdesinde hafif çatlak görüntüleri vardır. İçerisindeki bal oranının yüksek olması ve kabuğunun ince olmasından dolayı görüntüsü hafif koyudur. Ancak diğer incir türlerine göre daha dolgundur. Tat, görüntü, kalite ve birçok anlamda diğer kuru incir türlerinden farklıdır. Genelde küçük köylüler tarafından üretimi yapıldığı için üzerinde çok az oyun oynanmaktadır. Diğer incir türlerine göre biraz daha pahalı olabilir. Eğer imkanınız varsa kesinlikle denemenizi öneririm.

Kuru incirin hangi türünü tercih etmeliyim

Kuru inciri neden aldığınızı ve amacınızı belirlemeniz önemli. Eğer sağlık, kalite, tat gibi özellikler sizin için öncelikli ise aydın dağ inciri veya bardacık inciri almanızı öneririm. Görüntü sizin için öncelikli olarak geliyorsa sarı lop ova incirini tercih edebilirsiniz.

Aydın incir türleri ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi almak için istediğiniz zaman bana yazabilir veya arayabilirsiniz. Ayrıca kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz aydın incirlerinden sipariş verebilirsiniz. Üretici olarak bizimle direk iletişim kurarak devamlı müşterimiz olabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1