ORGANİK ÜZÜM

Üzüm yaz aylarının en güzel meyvelerinden biridir. Ama bütün meyvelerde olduğu gibi üzümde de birçok hile yapılmaktadır. Biz köyümüzde organik üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz. Ayrıca üzüm meyvesi en çok kimyasal ilaç ve gübreye bulaşmış meyvelerden biridir. Bunun sebebi üzüm bağlarının çok hassas olması. Kötü hava koşullarından çok fazla etkilenmesidir. Hastalık diğer meyvelere göre daha fazla olur. Bu sebeplerden dolayı üzüm yetiştiriciliği kimyasal tarım ilaçlarından çok fazla beslenmektedir.

Manisa-İzmir bölgesi dünyanın üzüm bağlarının en güzel olduğu bölgelerindendir. Bu bölgede genelde çekirdeksiz üzüm bağları bulunmaktadır. Köyümüzde İzmir’in dağ köyüdür ve çok eski yıllardan bu yana üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dedelerimizin anlattığına göre eskiden köyümüzde her yer üzüm bağları ile doluydu derlerdi. Ama üzümün maliyetini bile karşılamaması, bakımının çok zor olması gibi nedenlerden dolayı köylülerimiz üzüm bağlarını sökmüşler. Onların yerine zeytin ve incir bahçeleri kurmuşlar.

Halen birçok kişinin üzüm bağları olmasına rağmen eskiye göre çok düşük miktardadır. Şu anda olan üzüm bağları 50-60 yıl önce kurulmuştur. Bizde dedelerimizin dikmiş olduğu üzüm bağlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Köyümüzde yetişen harika üzümleri çoğaltmak ve bütün köylülerimizle beraber tekrar köyümüzü üzüm bağları ile donatmak istiyoruz.

Üzüm bağı sulaması

Normalde üzüm bağları sulanmaz. Çünkü üzüm kurak bölgelerde yetişebilir ve yaz meyvesidir. Eğer üzüm sulanırsa verimi yükseltirsiniz ama kalite düşer. Örneğin bir asmayı suladığınızı düşünürseniz tahmini 40kg üzüm elde ederken, sulama yapmazsanız 15kg’ya kadar verim düşmektedir. Yüksek sulamadan dolayı üzüm taneleri çok büyür ve gerçek aromasını kaybeder. Bu yüzden biz üzüm bağlarımızı hiç sulamadık ve sulamıyoruz.

Köyümüzde yetiştirdiğimiz üzümleri taze olarak satma imkanımız çok az seviyededir. Organik sertifikalarımız sayesinde taze üzümleri organik pazar ve organik satış yapan dükkanlara gönderiyoruz. Ancak çok az miktarda kalmaktadır. Taze olarak değerlendiremediğimiz üzümleri kurutmaya bırakıyoruz. Kuru üzüm olarak 1 yıl boyunca isteyenlere gönderim yapıyoruz. Ülkemizde organik kelimesi artık herkes tarafından kullanılmaya başlandı. Ancak bizimki sertifika ile kanıtlanmış ve köyümüzde açık şekilde üretim yaptığımız bir tarım tekniğidir. Organik üzüm yetiştiriciliği için çaba harcıyoruz.

Karaot Köyü’nde üzüm nasıl yetiştiriyorsunuz

Üzüm bağlarımızda kimyasal ilaç, gübre kullanmıyoruz. Eğer bir hastalık veya sorunla karşılaşırsak kendi yaptığımız bitkisel ilaçları kullanıyoruz. Bitkisel ilaç dediğimiz doğadan ürettiğimiz geleneksel ilaçlardır. Gübre olarak hayvansal gübre kullanımı yapıyoruz.

Taze üzüm ve kuru üzümlerimizde kimyasal hiçbir işlem uygulanmadan gönderim yapıyoruz.  Sizlerde üreticiden alma fırsatı yakalıyorsunuz.

Ürünlerimizden sipariş verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram adresimiz olan karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1