BORNOVA BAMYASI

Ürünlerimiz için tıklayınız
ATALIK TOHUM
28,00 

Geleneksel bamya tohumlarının en önde gelenlerinden birisi olan bornova bamyası tohumu elimizde mevcuttur. Yüzlerce yıldır Ege topraklarında üretilmektedir. Artık üretimi çok az seviyeye inmiştir. Dede ve ninelerimizden bize aktarılan değerli bornova bamyası tohumlarını özenle saklıyor ve çoğaltmaya çalışıyoruz. Ege’nin dağ köyü olan Karaot Köyü bornova bamyası üretimine oldukça uygundur.

Yaz dönemi geldiğinde sebzeler topraklardan kendini göstermeye başlar. Yaz sebzelerinin en faydalı olanlarından biri bamyadır. Bildiğiniz gibi yerel tohum bamya ülkemizde bulmak imkansız bir hâl almıştır. Biz yıllardır Karaot köyü’nde yerli tohum sebze ve meyve üretimi yapıyoruz.

Ata Tohum Kınalı Bamya

Yerel tohum sebze üretmek oldukça zordur. Toprağın daha önce kimyasal işlem görmemesi gerekir. Eğer daha önce kimyasal gübre, ilaç kullanıldıysa yerli tohum sebzeleri yetiştirmek imkansız oluyor. Sebzeler topraktan çıkmıyor, çıksa bile hemen hastalığa kapılıyor ve meyve vermesi imkansız hale geliyor. Bu yüzden bizden birçok kişi yerel tohum sebze istiyor ve deneme yapıyorlar. Eğer toprak daha önce kimyasal işlem gördüyse yetiştirmeniz çok zor.

1960’lı yıllara kadar İzmir’in Bornova ilçesinde çok yaygın şekilde üretimi yapılan bir bamya türü olduğu için bornova bamyası adı verilmektedir. Birçok bölgede ege bamyası, kınalı bamya ve ojeli bamya adı ile anılmaktadır. Diğer bamya türleri gibi yeşil renkte doğar ama güneşi gördükten sonra bordo bir renk almaya başlar. Diğer bamya türlerinden daha küçük olur.

Bamyanın 2 günde bir toplanması gerekir. Eğer 2 günden fazla zaman geçirilip toplanırsa bamya normalin üstünde büyük olur. Ege bamyasının küçük olanı makbüldür. İçerisindeki bazı bamyaları 1 ay civarında dokunmayız ve onları tohumluğa ayırırız. Tohumluğa ayırdığımız bamyalar çok büyür ve en sonunda kendiliğinden kurur. Tohumluk bamyaları toplarız ve içerisindeki tohumları bir cam kavanoza koyarız. Bir yıl sonraki dikim için ayırırız.

Haziran – Ekim ayları arasında taze yerel tohum bamya olmaktadır. İsteyenlere kargo ile ulaştırabiliyoruz. Ülkemizin birçok bölgesine bozulmadan ve taze olarak ulaştırdık.

Diğer bütün zamanlarda kuru yerel tohum bamya elimizde olmaktadır. İstediğiniz zaman talep edebilirsiniz.

Yerel tohum bornova bamyası taze ve kuru bamya olarak siparişlerinizi bekliyoruz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0