YABANİ DEFNE YAPRAĞI

Defne yaprağının geçmişi binlerce yıl öncelere dayanmaktadır. Romalılar, Osmanlılar ve Akdeniz’e hakim olmuş bir çok medeniyetin yabani defne yaprağı ile ilişkisi olduğunu görürsünüz. Örneğin; Romalılar savaşlarda galip geldikten sonra yapmış oldukları tören esnasında Krallara defne yaprağından yapılmış taç takmaktadırlar. Osmanlı’da yemeklerde ve şifa ürünlerinde kullanılmıştır. Ege bölgesinde defne yaprağına tehnel yaprağı denilmektedir.

Akdeniz ikliminin bulunduğu kıyı bölgelerde yetişir. Ülkemizde yetişen defne yaprağının %95’i yurt dışına ihraç edilmektedir. Yetiştirilen defne yapraklarının çok büyük bölümü üreticiler tarafından kontrollü olarak yetiştirilmektedir. Ancak bazı defne yaprakları yabani olarak kendiliğinden yetişmiştir. Bizim köyümüzde bulunan defne ağaçları tamamen yabani olarak yetişmektedir. Çay kenarları, dağlık bölgelere yakın bölgelerde yıllardır yetişmiş olan defne ağaçları vardır. Defne ağaçlarının yerlerini köyde yaşayan yerli halk dışında bilmek zordur. İhtiyacı olan köylüler defne ağaçlarının bulunduğu yere gelip yapraklarını toplarlar. Bizde köyümüzde yabani olarak yetişen defne yapraklarını toplayıp gönderiyoruz.

Defne Yaprağının faydaları nelerdir

  • Uyku sorunu yaşıyorsanız, yatmadan önce 1 bardak defne çayı içmeniz rahat uyumanızı sağlamaktadır.
  • Mide ağrıları, gastrit gibi sorunları gidermede yardımcı olur
  • Defne yaprağı yemeklerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yemeklere vermiş olduğu güzel koku ve tat sayesinde iştahı açmaktadır.
  • Diş ağrısı çektiğinizde defne yaprağından yararlanabilirsiniz. Sirke ile defne yaprağını kaynatıp gargara olarak kullandığınızda ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz.
  • Hazmı kolaylaştırır ve sindirimin rahat olmasını sağlamaktadır.
  • Ateşi düşürmeye yardımcı olur. İçilen defne çayı sayesinde vücudun terlemesini sağlamaktadır. Üşütme, grip için kullanılmaktadır.
  • Zehirli hayvan sokması veya ısırması durumlarında kullanılmaktadır.
  • Cilde çok faydası vardır. Genç kalmasını ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Egzama ve sedef gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
  • Sakinleştirici etkisi vardır. Doğal tütsü olarak kullanılabilir. Birkaç yaprağını uygun bir kapta yakabilirsiniz. Salgıladığı güzel koku sayesinde sakinleşmenizi sağlamaktadır.
  • Tansiyon hastalığına karşı doğal çözüm olduğu kanıtlanmıştır.
  • Evinizde bulunan böcek, karıncaları kovmada yardımcıdır. Böceklerin olduğu veya geldiği bölümlere birkaç defne yaprağı koyduğunuzda böceklerin gelmesini engeller.
  • Öksürük için çok faydalıdır. Aşağıda vermiş olduğum defne çayını içerseniz hemen yararını göreceksiniz.
  • Adet düzenlemesine yardımcı olur.
  • Kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin kurtlanmaması için kullanılır. Örneğin kuru incirde doğal bandırma işlemi defne yaprağı ile yapılmaktadır.

Saymakla bitmeyecek birçok faydası olan defne yaprağının kalitesini almak çok önemlidir. Eğer imkanınız varsa doğada yabani olarak yetişen defne yaprağını almanızı tavsiye ederim. Ülkemizde yemeklerde tat vermesi için yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Defne yaprağı çayı nasıl yapılır

Bir su bardağı suyun içerisine 3 adet defne yaprağı atılır. Yaklaşık 5 dakika civarında kaynatılır. Kaynayan su birkaç dakika bekletilir. Sonrasında içilir. Yoğun bir tadı olabilir. Eğer ağır gelirse içerisine bir miktar süt veya bal karıştırarak tüketebilirsiniz.

Yabani defne yaprağını istediğiniz miktarda evlerinize kadar gönderiyoruz.

Mağaza bölümümüzden bize sipariş verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1