KURU DAĞ KEKİĞİ

Ürünlerimiz için tıklayınız
Türkiye'nin en kaliteli kekiği
48,00 
Yeni mahsül
98,00 

Kuru dağ kekiği diğer adıyla zahter olarak bilinir. Ege bölgesinde yetişenlere dağ kekiği denilmektedir. Birçok çeşit kekik olmasına rağmen en çok rağbet gören kekik türüdür. Bilinen bilinmeyen birçok faydası bulunan dağ kekiği bu dünyanın bize sunduğu çok özel ürünlerden biridir. Üretici olarak size dağ kekiğini nasıl topladığımızı ve hangi işlemlerden geçirdiğimizi anlatacağım. Bütün ürünlerde olduğu gibi dağ kekiği de %100 doğal nasıl olur sizlere göstermeye çalışacağım.

Dağ kekiği baharın gelişini müjdeleyen bir bitkidir. Kış bitmeye güneş ısıtmaya başladığında dağ kekikleri kendini göstermeye başlar. Egenin dağlık bölgelerinde Mart – Nisan aylarında yetişir. Köyümüzün dağlık bölgesinin bitişinde ve dağ eteklerinde yetişir. Köyümüzün her yerinde bulunmaz. Sadece belli bölgelerde yetişen kekikler yerli halk tarafından her yıl toplanmaktadır. Dışarıdan gelen kişilerin yerlerini bulması zordur. En çok dikkat edilmesi gereken nokta kekiklerin kökünden sökülmemesi gerekir. Aksi halde o bölgede bir daha kekik yetişmez.

Dağ kekiği toplamak düşünüldüğü gibi kolay değildir. Her yıl kekik toplamamıza rağmen ve yerlerini çok rahat bulmamıza rağmen günde bir kişi 2kg taze dağ kekiği toplayabiliyoruz. Taze kekikler kuruduğunda 8 kilo taze kekik, 1 kilo kuru kekik yapmaktadır.

Taze kekikler toplandıktan sonra güneşte kurutulmaz. Eğer güneşte kurutulursa koyulaşır ve güneş kekikleri yakar. Evin içerisinde veya kapalı bir ortamda kurumaya bırakılır. Biz bir odaya temiz bez seriyoruz ve üzerine taze kekikleri seriyoruz. Yaklaşık 10 gün içerisinde kuru kekikler hazır hale gelmektedir. İsterseniz dal halinde olan kekikleri elinizle kırarak kullanabilirsiniz veya toz haline getirebilirsiniz. Biz dal halinde saklıyoruz ve toz haline getirerek gönderebiliyoruz.

ÖNERİ = Kuru dağ kekiği genel olarak toz halinde satışı yapılmaktadır. Ancak dağ kekiği dal halinde çok önemli bir aromaya sahiptir. Ufalandıkça aromasını kaybetmeye başlar. Damak zevkinize önem veriyorsanız dal halinde kekiği almalısınız. Eğer toz halinde kullanmak isterseniz elinizle çok rahat yapabilirsiniz.

Dağ kekiği ( zahter ) nerelerde kullanılır

Dağ kekiğinin baharat olarak kullanımı çok yaygındır. Harika aroması sayesinde yemeklerinize müthiş bir tat vermektedir.

Dal halinde bulunan dağ kekiği el ile bölünerek yemeklerin içerisine konulabilir. Yine bir çok yemeğin üstüne atılabilir.

Dağ kekiğinin çayı çok ünlüdür. İçilen dağ kekiği çayı sayesinde toksinlerden arınırsınız.

Dağ kekiği ( zahter ) nelere faydalıdır

Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar ve hazmı kolaylaştırır.

Vücuttaki mikropları öldürür ve vücudun direncini arttırır. Hastalıklara karşı vücudu korumaktadır.

Yaraların üzerine sürülmesi halinde iyileşmesin yardımcı olmaktadır.

Lekelere iyi gelmektedir. Güneş lekeleri, yaşlanmadan kaynaklı kahverengi lekeler, vücutta çıkan bir çok lekeye karşı faydalıdır.

Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcıdır.

Mesane ağrılarını dindirmeye yardımcı olmaktadır.

Böbrek hastalıklarında yardımcıdır ve böbrek hastalığını önleyicidir.

Sakinleştirici faydası vardır ve sinirleri kuvvetlendirir.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0