Kuru incir almadan okuyunuz

Ürünlerimiz için tıklayınız

Aydın dağ inciri ile ilgili bütün detayları ve en iyi aydın dağ incirini nasıl alabilirsiniz ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz. Kuru incir almadan okuyunuz. İncir üzerinde yapılan hileler, kimyasallar ve üreticilerin yapmış olduğu yanlışlıkların hepsini yazımda yer vereceğim. Bir organik incir üreticisi olarak nasıl organik incir yetiştirdiğimizi açıklayacağım.

1- Dünyanın en iyi inciri nerede yetişir

Dünya incir üretiminin %70 gibi büyük bölümü Türkiye’de üretilmektedir. Bu üretimin büyük çoğunluğu Aydın-İzmir yöresindedir. İklim şartları, havası ve doğası itibariyle en iyi incir Aydın ve İzmir illerinde yetişen incirlerdir.

2- Dağ İnciri ve Ova inciri arasındaki fark nedir

İncir alırken ilk sormanız gereken sorulardan bir tanesi incirin dağ inciri mi, ova inciri mi olduğudur. İncirin kalitesi, görüntüsü ve birçok konuda bu ayrım önemlidir.

Dağ inciri= Dağlık bölgelerde yetişen incir türüdür. Genellikle yamaç ve toprak itibari ile zorlu bölgelerdir. Bu yüzden sulama yapılması zordur. Sulama yapılmayan incir verimi az verir. Bütün gücünü yağmur sularından, toprakta bulunan mineralllerden alır. Fazla su verilmesi tadı etkiler ve meyvenin gereğinden fazla büyümesini sağlar. En önemlisi şehir merkezinden uzakta bulunan ağaçlar, çevre etkisinden daha az etkilenir. Doğası itibariyle dağ inciri ova incirine nazaran daha iyidir.

Ova inciri= Düz ova arazilerde yetişen incir türüdür. Tarımsal faaliyetler daha rahat olduğu için işlemesi daha kolaydır. Tüketiciler tarafından kuru incirin büyük olması istendiği için üreticiler tarafından sulama yapılır. Sulama gereğinden fazla yapılırsa incir gereğinden fazla büyür ve bu yapay bir büyüme olur. Ova araziler şehir merkezine yakın veya yol kenarlarında oldukları için çevre etkilerden daha fazla etkilenir.

3- Hangi incir türünü tercih etmeliyim

Birçok incir türü vardır ama yaygın olarak bilinen 2 incir türünü yazacağım.

Aydın Ova İnciri= Adı üstünde ovada yetişen incir türüdür. Malesef sulama ve ilaçlamardan dolayı eski güzelliğini kaybetmeye yüz tutmuştur. Son zamanlardaki ova incirleri gereğinden çok büyük olmaktadır. Tüketicilerin isteklerine karşılık verebilmek için incirlerin büyük olması için üreticiler ellerinden geleni yapıyorlar. Doğal şartlarda incirin çok büyük olması olağan bir durum değildir. Görüntüsü beyaz ve en güzel incir türüdür. Kalite ve tadı önemsemeyip sadece görüntü için incir alacaklar için tercih edilmesi gerekir.

Aydın Dağ İnciri= Dağlık köy ve bölgelerde yetişir. Aydın ova inciri gibi çok büyük olmaz. Rengi çok açık değildirir. Biraz sarıya yakındır. Tadı, kalitesi oldukça üst seviyededir. İlaçlama yapılmamış ve sulama yapılmamış cinsini bulursanız mükemmel bir incir alacağınızdan şüpheniz olmasın. Piyasada genelde aydın ova inciri olduğu için Aydın dağ inciri görüntüsü itibariyle biraz yargılanıyor ama tadı ve kalitesi muazzamdır.

Bardacık İnciri= Gövdesi hafif çatlak gibi görüntüsü olan ve sapı uzun incir türüdür. Aydın İncirine göre rengi hafif koyudur. Ege’de bardacığı bilen kişiler başka incir yemez. Türkiye genelinde çok yaygın bilinen incir türü değildir. Dış kabuğu incedir. Dış görüntüsünün tam aksine içi ballıdır. Bizim ege’de bardacık incirini yiyen başka incire bakmaz derler. Genellikle İzmir’in dağ köylerinde bulunur. Benim bildiğim en kaliteli incir türüdür diyebilirim.

4- İncirin rengi nasıl olmalı

Malesef bu konu üreticiler için oldukça uğraştırıcı bir durum olmaya başladı. Piyasada Aydın ova incirine alışkın olan kişiler Bardacık veya Aydın dağ inciri aldıklarında görüntüsü itibariyle istediklerini bulamıyorlar. Bu yüzden alacağınız incirin türü önemli. Eğer görüntü benim için önemli tadı ve kalitesi önemli değil diyorsanız Aydın ova incirini tercih etmelisiniz. Eğer sizin için görüntü önemli değilse Aydın dağ inciri veya Bardacık incirini tercih etmeniz daha iyi olur.

5- İncir bandırma işlemi nasıl yapılıyor

Doğal incir bandırma işlemi dağ kekiği veya defne yaprağı ile yapılır. Defne yaprağını odun ateşinde kaynayan bakır kazanın içine atarsınız. Belli süre sonra defne yaprağı özü suyle karışır. İncirleri koymuş olduğunuz çuvalın içinde suyun içersine bırakırsınız. Yaklaşık 5dk civarında su içerisinde bekletilir. Malesef son zamanlarda kimyasal bandırma işlemleri türemeye başladı. Kaynamış suyun içerisine eczanelerde satılan ilaçlardan alınıp atılıyor ve incirler su içerisinde bekletiliyor. Bu yöntem oldukça tehlikeli ve sağlıksızdır. Doğal bandırma yöntemi ile yapılan incirler tercih edilmelidir. Bandırma işlemi neden yapılıyor adlı yazımı Bandırma İşlemi okuyabilirsiniz.

6- Kuru incirde beyazlatma işlemi nedir

İncir dalında kurur. Yere düşen incir toplanır ve tam kuruması için güneşte bekletilir. Kurtlanmayı önlemek için doğal bandırma yöntemi uygulanır. Bandırma işleminden sonra yaklaşık 1 gün daha güneşte bekleyen incirler gönderime hazır hale gelir. Bunun haricinde yapılan birçok yöntem yapay, kimyasal ve uygunsuzdur. Birçok üretici tarafından daha fazla dayanması için kimyasal ilaç veriliyor. İncirlerin rengini açmak için kimyasal haplar veriliyor. Bu yüzden incirde rengi önemsememenizi tavsiye ediyorum.

Sipariş için iletişim kanallarından sipariş verebilirsiniz.

28,00 280,00 
ÖN SİPARİŞ
7,75 15,00 
YENİ MAHSÜL
258,00 
YENİ MAHSÜL
238,00 
Yeni Mahsül
158,00 
58,00 
YENİ MAHSÜL
338,00 
YENİ MAHSÜL
128,00 
YENİ MAHSÜL
48,00 
Yeni Mahsül
158,00 690,00 
2023 YENİ MAHSÜL
178,00 
Soğuk Sıkım
398,00 2.000,00 

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0