KURU İNCİR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM

Ürünlerimiz için tıklayınız

Kuru incir alırken nelere dikkat etmeliyiz. Hangi cins kuru inciri almalıyım. Doğal ve işlemden geçmemiş inciri nasıl anlarım gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Bu yazımı bize gelen sorulardan ve tüketicilerin öğrenmek istedikleri veya yanlış bildikleri konuları aydınlatmak için yazmaya karar verdim.


1- Hangi yörenin kuru incirini almalıyım?


İncir üretiminin dünyada %30’u Türkiye’de üretilmektedir. Bu üretimin yaklaşık %95’i Aydın ve İzmir yörelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölgeler incir üretimine iklim olarak en uygun bölgedir. Dünyanın en iyi ve kaliteli incirleri bu bölgede yetişir. Kuru incir alırken Aydın ve İzmir yöresinden aldığınıza emin olun.

2- Dağ inciri mi, Ova inciri mi almalıyım? 


İlk karar vermemiz gereken dağlık bölgede yetişen kuru incir mi, ovada yetişen incir mi almak gerektiğidir. Dağ inciri ve ova inciri arasındaki fark nedir açıklayacağım.
Dağ inciri= Aydın ve İzmir’in dağlık bölgelerinde yetişir. Dağlık bölgede yetiştiği için incirler sulanmaz. Su gıdasını sadece yağmurdan alır. İncirler bu yüzden ova inciri gibi çok büyümez ama tadı ve kalitesi muazzam seviyededir. Dağ inciri en kaliteli incir türü olarak bilinir. Piyasada ovada yetişen, sulandığı için çok büyük olan incir türleri daha fazladır. Bu incirlerin bazıları kimyasal ile sarartma işlemi yapılmaktadır. Ova incirinin tamamen doğalını bulmak biraz zordur. Güvendiğiniz üreticiden incir almanızı öneririm. Dağ inciri 1kg içerisinde yaklaşık 45 adet civarında olur.

Ova inciri=  Genel olarak Aydın yöresinde bulunan incir türüdür. Malesef son zamanlarda Aydın’da bulunan termal santrallerin havayı etkilediği için incirler bu durumdan çok etkilenmiştir. Ova inciri daha büyük ve sarı olur. Görüntüsü güzeldir ama tadı dağ incirlerini tutmaz.

3- Hangi incir türünü tercih etmeliyim?


Aydın kuru inciri= Dağda ve ovada yetişen türü vardır. Aydın dağ incirini tercih etmenizi öneririm. Görüntüsü sarı, dolgun ve büyüktür. Tadı oldukça güzeldir. Piyasada en çok bulunan incir türüdür.
Bardacık kuru inciri= Genellikle İzmir’in dağlık bölgelerinde yetişen incir türüdür. Taze bardacık inciri dünyanın en güzel ve tatlı inciridir. Sapı uzun ve gövdesi çatlaktır. Taze bardacığın harika görüntüsü kuruduktan sonra biraz koyulaşır. Genellikle aydın ova incirine halkımız alıştığı için bardacık incirinin görüntüsü biraz acayip gelir. Ancak tadı ve kalitesine hiçbir incir türü ulaşamaz. Dünyada bu incir türünden fazla yoktur. Bu yüzden nadir bulunan incir türlerindendir.

4- Dalında kurumuş incir nedir?


Taze incirler yaz ayında olur. Dalında olgunlaşan taze incirler hemen toplanması gerekir. Eğer incirler dalından toplanmazsa yavaş yavaş olgunlaşmaya ve kurumaya başlar. Dalında kendisi kuruyan incirler en son güçsüzleşir ve kendiliğinden yere düşer. Dalında kuruyup kendiliğinden yere düşen inciler bütün evreleri doğal haliyle yapmış olur. Hiçbir insan müdahalesi olmadan incir olgunlaşmış olur. Bu yüzden kalite, tat en üst seviyede olur.


5- Bandırma işlemi nedir? 


Dalında kuruyup kendiliğinden yere düşen incirler haliyle toprağa bulanır. Kuru incirlerin üzerindeki toprağın temizlenmesi ve incirin daha fazla dayanması için yapılan doğal işlemdir. Biz büyük bakır kazanın içinde suyu kaynatıyoruz ve içine defne yaprağı ve tuz atıyoruz. İncirleri bu suyun içerisinde yaklaşık 4-5 dakika civarında bekletiyoruz. Bu işlem tamamen doğal bandırma işlemidir.

Bu işlemi bazı kişilerin kimyasal ilaç ile yaptıklarını duydum. Bu durum çok tehlikelidir. Kurtlanmasını engellemek ve daha fazla dayansın diye hap ile bandırma yapılıyormuş. Burada devreye aldığınız üreticiye güvenmek ve organik sertifikalı üreticilerden almak gerekiyor.


6- Kuru incirde kurtlanma neden olur?


İncirlerin kurtlanması oldukça teknik ve birçok etkenin etkilediği bir konudur. Dalından yere düştüğü anda fazla vakit kaybetmeden inciri toplamak gerekir. Eğer incir ağacın altında birkaç gün durursa kurtlanma olabilir. İncir tam kurumadan dalından koparılırsa kurtlanma olabilir. İncir tam kurumadan yere düşebilir. Bu incirleri ayrı olarak toplayıp güneşte kurumaya bırakmak gerekir.

Eğer güneşte tam kurumaya bırakılmazsa kurtlanma olabilir. Bunun gibi birçok etken kurtlanmayı etkilemektedir. %100 kurtlanmanın önüne geçmek imkansız gibidir. Tabiki bu oranın 1kg incirde 1-2 adet kurtlu incir olması normaldir. Üstünde olursa anormal bir durum vardır. Tabi bahsettiğim bütün konular doğal ve organik incir içindir. İncirlerde kimyasal gübre, ilaç kullanarak %100 kurtlanma önlenebilir.

Ama bu durum hem üretici hemde tüketici için ne kadar doğrudur.
Yukarıdaki konularla ilgili veya diğer ürünlerle ilgili istediğiniz zaman aşağıdaki iletişim adresinden ulaşabilir ve soru sorabilirsiniz. Ayrıca doğal yöntemleri kullanarak ürettiğimiz kuru incirlerden satın almak için arayabilirsiniz.

Sipariş vermek için iletişim bölümünden bize ulaşabilir veya mağaza bölümünden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Kuru incir alırken nelere dikkat etmeliyiz gibi bütün sorulara sitemizde cevap bulabileceksiniz.

YERLİ CİNS
Doğal Tarım Gübresi
120,00 
Yerli Üretim Fıstık
Yerli Tohum ile Üretildi
158,00 

KURU İNCİR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM” yazısında 5 düşünce

  1. Ali yıldızoğlu diyor ki:

    Merhaba öncelikle incire meraklı biriyim yorumlarınız ve ürünleriniz ilgimi çekti çeşitli yerlerden incir aldım ama istediğim tat ve kaliteyi bulamadım.

    • Admin diyor ki:

      Ali bey merhaba,
      Yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Dedelerimizden kalan incir miraslarını bizler geliştirmeye çalışıyoruz. Doğal olmayan hiçbir yönteme başvurmadan üretim yapıyoruz.
      Aydın dağ inciri ve bardacık incirimiz ender bulunan incir türlerindendir. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum.
      Teşekkür eder. iyi günler dilerim.

  2. Ali Başak diyor ki:

    Aydın Dağ İnciri ve Bardacık incirlerinin fiyatlar hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Ayrıca kargo ile gönderebiliyormusunuz? Taze incir Satıyormusunuz, fiyatları ve gönderilme konularında bilgi rica.

  3. Pingback: İncir Dalında Nasıl Kuruyor - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1