İncir bandırma nasıl yapılır

KARAOT KÖYÜ ÜRÜNLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İncir bandırma işleminin nasıl yapıldığı ile alakalı tüketicilerin aklında birçok soru var. Bunları cevaplamak ve doğal bandırma işleminin nasıl olacağı ile ilgili bilgi vereceğim.
İncirin en kalitelisi dalında kurumuş olanıdır. Yere düşen incirler toplanır ve içerisinde büyük bir bölümü tam kurumaya ulaşmadığı için güneşte 1-2gün civarında bekletilir. İncirler sürekli kontrol edilmeli ve içerisinde kurumuş olanlar alınmalıdır. Eğer güneşte çok bekletilirse incirler sertleşir. Uygun kurumaya ulaşan incirler toplandıktan sonra bandırma işlemine geçilebilir.

İncir bandırma işlemi

Büyük bakır kazanın içerisine su doldurulur. İçerisine bir miktar tuz konulur. Suyun içerisine 20-25 yaprak defne yaprağı atılır. Eğer bulunabiliyorsa yabani dağ kekiği bir miktar suyun içerisine atılabilir. Odun ateşinde kaynayıncaya kadar beklenir. Defne yaprağı koku ve rengini suya verecektir. Suyun renginin koyu yeşil bir renge dönüştüğünü görebileceksiniz.

Bu arada incirler temiz su ile yıkanmalıdır. İncirler yere düştüğü için üzeri toz, toprak olur. Bunların temizlenmesi için bandırma işleminden önce incirler yıkanır. Yıkanan incirler kargı sepetlere konulur. Kargı sepet bandırma için hazırlanmış defne suyunun içerisine konulur.

Yaklaşık 5dk civarında incirlerin suyun içerisinde kalması sağlanır. İncirler sıcak su ile yumuşayacaktır, defne suyu incirler üzerinde doğal bir koruma oluşturacaktır. 5dk sonra incirler sudan çıkarılır ve güneşe serilir. Yaklaşık 24saat – 36saat civarında güneşte bekletilir. İncirler artık yemek için hazırdır.

Kaynar defne suyu içerisinde kuru incirler çok fazla bekletilirse yumuşama çok olur. Yumuşayan incirler güneşte bekletilse bile içerisinde ekşime olabilir. Bu sebepten dolayı bandırma işleminde süre, tecrübe çok önemlidir.

Bandırma işlemi neden yapılır

İncirlerin uzun süre dayanması ve kurtlanmayı engellemek için bandırma işlemi yapıyoruz.

Eğer incir bandırılmazsa fazla dayanmaz. 5-6 ay içerisinde bozulmaya başlar. Bandırma sayesinde 1 yılı aşkın süre sorunsuz olarak dayanması sağlanıyor.

İncir daldan yere düştüğünde üzerinde kum, toz olmaktadır. Bandırma işlemi sayesinde incir üzerinde bulunan toz ve kumlardan kurtuluyoruz.

Defne yaprağı suyu içerisinde bekletildiği için kurtlanmanın önüne geçilir. Defne yaprağının kokusu sayesinde kurtlar incirden uzaklaşır.

Geleneksel yöntemler ile bandırılmış incir siparişi için tıklayınız. İncir bandırma nasıl yapılır gibi sorular için aşağıdaki instagram ve whatsapp hattımızdan üzerinden bize ulaşabilirsiniz

İncir bandırma nasıl yapılır” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Kuru İncir Nasıl Saklanır - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0