Üzüm Pekmezi

Dünyanın en güzel üzüm bağlarının olduğu bölgelerden birine sahip olan İzmir – Manisa bölgesinde bulunan köyümüzde üzüm pekmezi üretimini yapıyoruz. Katkısız ve doğal üzüm pekmezini nasıl yaptığımızı sizlere anlatmaya çalışacağım. Ninelerimizin bizlere aktarmış olduğu geleneksel yöntemler ile üzüm pekmezi yapmaya devam ediyoruz.

Sultaniye Üzüm İlginç Bilgi

Farklı çeşitlerde dünyada üzüm üretimi vardır ama sultaniye üzüm diğerlerinden ayrılır. Osmanlı dönemlerinden günümüze uzanan sultaniye çekirdeksiz üzüm kalitesi oldukça fazladır. Dünyanın farklı bölgelerinde olacak şekilde 365 gün üzüm üretimi yapılır ama sultaniye üzümün üretildiği dönemde dünyanın hiçbir noktasında üzüm yetişmez. Bu dönemde üzüm sadece Manisa – İzmir bölgesinde sultaniye üzüm yetişir.

Çekirdeksiz sultaniye üzümler tam olgunluğa ulaştıktan sonra bağ bozumu yapılır. Bağ bozumundan sonra toplamış olduğumuz taze üzümleri köylerimizde hazırlamış olduğumuz pekmez alanlarına getiriyoruz. Taze üzümleri ezerek sularını çıkarmaya çalışıyoruz. Şıra diye tabir ettiğimiz üzüm sularını bakır kazanlara dolduruyoruz. Bakır kazan olması oldukça önemlidir. Bakır kazan üzümün daha kıvamlı ve kaliteli olmasını sağlıyor.

Bakır kazanda kaynatılan üzüm pekmezini odun ateşinde yapıyoruz. Odun ateşi çok önemlidir. Odun ateşinde yavaş yavaş kaynayan üzüm pekmezi ateşin kokusunu alıyor. Tadına baktığınızda harika bir aromaya ulaşıyor. Odun ateşinde kaynayan üzüm şırasını belli aralıklarla karıştırıyoruz.

Pekmez toprağı ekliyoruz

Şırada bulunan ekşi tadın giderilmesi ve pekmezin durultulması için pekmez toprağı kullanıyoruz. Pekmez toprağı beyaz renkli, kirece benzeyen bir topraktır. Sadece belli bölgelerde bulunan toprağı hazırlıyoruz. Kaynayan şıranın içine belli oranda pekmez toprağı atıyoruz.

Yaklaşık 6-7 saat civarında kaynattığımız pekmezler istediğimiz kıvama ulaşınca ayrı bir bölüme alıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.

Ayrıca pekmezin vitaminlerini korumak için cam şişeler içerisinde gönderim yapıyoruz. Üretim esnasında kimyasala bulaşmayan ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan üzüm pekmezleridir.

Birçok gıda ürününde bildiğiniz gibi katkı maddeleri, koruyucu gıdalar, aroma vericiler kullanılıyor. Bizim yapmış olduğumuz üzüm pekmezinin içinde katkı maddesi yoktur. %100 ilaçsız, doğal sultaniye üzümlerden üretilmiştir.

Organik üzümleri pekmez toprağı ile katkısız şekilde ürettik ve satışa hazırladık. Mağaza bölümünden bütün ürünlerimizi inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0