Kuru İncir Kurtlanma

KARAOT KÖYÜ ÜRÜNLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kuru incir alırken tüketicinin aklındaki en büyük sorunlardan birisi kuru incir kutlanma sorunudur. Üretici olarak sizlere kuru incir nasıl kurtlanır, neden kurtlanır, kurtlanmayı önlemek için bizim yaptıklarımız ve sizin yapacak olduklarınızı anlatmaya çalışacağım. 

Hava şartları kurtlanmayı tetikler

İncirde kurtlanmanın en büyük düşmanı o yıl oluşan hava şartlarıdır. İncir çok fazla su isteyen bir meyve ağacı değildir. Havaların mevsim normallerinin üstünde soğuk olması kurtlanmayı tetikleyebilir. Ayrıca nem oranlarının yüksek olması oldukça tehlikelidir. Aydın ve İzmir bölgesi nemin düşük olduğu bölgelerdir. Bazı yıllarda nemin mevsim normallerinden fazla olması kuru incir kurtlanma sorunun en büyük tetikleyicisidir. 

Kurutma yöntemi kurtlanmayı etkiler

Kuru incir dalında kurumalıdır. Bütün yazılarımızda özellikle üstünde durduğumuz nokta olduğunu birçok okurumuz bilmektedir. Dalında tam kurumaya ulaşman kuru incir çok büyük oranda kurtlanma yaşamaktadır. Dalında kuruyan incir kurtlanmaz gibi bir sonuç çıkarılmasın ama oran olarak dal kurusu incirde kurtlanma sorunu daha azdır. Doğru kurutma yöntemi ile kurtlanma oranı azaltılabilir.

Saklama koşulları kurtlanmayı etkiler

Ağustos – Eylül aylarında üretilen kuru incirleri bütün yıl boyunca saklamak gerekir. Kuru incir üretildikten sonra üreticinin sakladığı yöntem veya saklama alanları önemlidir. Büyük üreticiler kuru incirleri saklama kaplarına koyarak soğuk havalarda saklamaktadır. Küçük üreticiler saklama kaplarına koyarak evlerinin bodrum katları, kiler veya güneş görmeyen alanlarda saklarlar. Eğer yanlış saklama koşullarında tutulduysa kurtlanma oluşması çok yüksek orandır.

Kuru inciri nasıl saklamalıyız

Kuru incir size ulaştığında buzdolabında saklayabilirsiniz. Çünkü kuru incir sıcağı sevmez. Kurtlanma oluşmaya başlar. Buzdolabında 1 yılı aşkın süre sorun yaşanmadan tüketilebilir. Ayrıca kapalı bir kap içerisine konularak güneş görmeyen bir bölgede saklanabilir. Sakladığınız alanın sıcak olmaması daha iyi olur. 

Yukarıda yazmış olduğum bütün adımlar doğru yapılsa bile %100 kurtlanma sorununun önüne geçilir diye bir durum yoktur. Doğal kuru incirde kurt olabilir. Üretici bunların büyük kısmını fark eder ama üreticinin de bilemeyeceği, kuru incirin içini açmadan anlaşılmayan kurtlarda olabilir. 

Tavsiye= Kuru incir paketi size ulaştığında içinden rastgele 3-4 adet incirin içini açıp kontrol ediniz. Eğer kurt çıkmazsa diğerlerinin içini açmadan tüketebilirsiniz. Eğer 1 adet bile çıkarsa diğer incirlerin içini açarak yemenizde fayda vardır. 

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz kuru incirlerden sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik hesabını takip edebilirsiniz. Kuru incir kurtlanma sorunları ile ilgili daha fazla bilgi için whatsapp telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1