Doğal Zeytinyağlı Sabun

Ürünlerimiz için tıklayınız
YERLİ CİNS
Doğal Tarım Gübresi
120,00 
Yerli Üretim Fıstık
Yerli Üretim Fıstık
Stokta yok
88,00 

Doğal zeytinyağlı sabun nasıl olur, endüstriyel sabunlarda oynanan oyunlar ve bizim doğal zeytinyağlı sabun üretimini nasıl yaptığımız hakkında geniş bilgi vereceğim.

Sabun yapımı tecrübe, bilgi istemektedir. Biz bütün ürünlerimizde olduğu gibi sabun yapımında da geleneksel yöntemler ile üretimi seçtik. Sabun yapımında malesef çok büyük sıkıntılar var. Hatta köy sabunu diye bildiğimiz, köylerde üretilen sabunlarda bile çok büyük sıkıntılar var. Endüstriyel üretilen, fabrikasyon üretilen sabunlar hakkında açıkçası hiçbir bilgim yok. Sadece nasıl üretildiğini tahmin edebiliyorum. Ama köylerde üretilen sabunun nasıl olduğunu sizlere anlatacağım.

Köylülerin sabun yapımında yapmış oldukları hatalar

Köylüler evlerinde kullandıkları kalitede olan zeytinyağını sabun yapımında kullanmak istemezler. Bu sebeple zeytin sezonunda ayırmış oldukları asit oranları yüksek zeytinyağlarını sabun yapımında kullanırlar veya zeytinyağı fabrikalarından kalitesiz zeytinyağı alırlar. En kötüsü de evlerinde kullanmış oldukları yağları sabun yapımında kullanırlar. Tabi ki bunları yazarken bütün köylüleri yargılamak istemem. Çünkü bende bir köylüyüm ve bütün hayatım yanlış bilinen doğrularla geçti. Araştırıp doğruları bulmaya başladıkça gerçekleri öğrendim ve etrafımdakileri değiştirmeye başladım.

Doğal zeytinyağlı sabun içindekiler

Sabun yapımında en önemli konu zeytinyağının kalitesidir. Sabun yapımında erken hasat zeytinyağı veya sızma soğuk sıkım zeytinyağı kullanıyoruz. En kaliteli diye kabul edebileceğimiz zeytinyağını sabun yapımında kullanmaya özen gösteriyoruz. Sabunlarımız da zeytinyağı oranı %98 seviyesindedir. Kalan %2 saf su ve sabun mayasıdır.

Doğal zeytinyağlı sabun nasıl üretiyoruz

Sabun yapımında bakır kullanılması gerekir. Biz bakır kazan kullanıyoruz ve otun ateşi üstüne koyuyoruz. Öncelikle yaklaşık 20kg civarında su koyuyoruz ve suyun kaynamasını bekliyoruz. Su kaynadıktan sonra 20kg civarında zeytinyağı suyun üzerine döküyoruz. Kaynama devam ederken su ve zeytinyağı birbiri içine girmeye başlıyor. Sabun mayasını döküyoruz. Kaynama devam ederken su dibine çöküyor ve zeytinyağı topak halinde üst kısma çıkıyor. Tam mayalanmanın tutması ve kıvamını ayarlamak oldukça zordur. Burada tecrübe ve bilgi devreye giriyor. Sabunun ayrışması için bir miktar tuzda atılabiliyor.

Sabun yapan kimyagerler içindeki maddelerin oranlarını net olarak verebilirler ama bizim yaptığımız sabun için belli bir oran yoktur. Yıllardır öğrendiğimiz ve büyüklerimizden bize aktarılan tecrübeyi sabunlarımız da kullanıyoruz. Tamamen geleneksel yöntemler kullanarak üretim yapıyoruz.

El ile kesim yapıyoruz

Tam kıvama ulaştığımız zeytinyağlı sabunlarımızı düz kalıplara döküyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık 2 gün sonra sabunlarımız hazır hale gelir. El ile kesim yapıyoruz. Göz kararı yaptığımız kesimlerden dolayı sabunlarımızın ağırlıkları birebir aynı değildir.

Karaot Köyü’nde ürettiğimiz doğal zeytinyağlı sabun siparişi vermek için tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1