Hakiki Nar Ekşisi

Ülkemizde birçok kişi nar ekşisinin ne olduğu ve nasıl olduğu ile ilgili büyük yanılgılara düşüyor. Hakiki nar ekşisi nasıl olur ve doğal nar ekşisini nasıl anlayacağımız konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Son zamanlarda “nar ekşisi” diye marketlerde, çiğ köfte dükkanlarında, restoranlarda nar ekşisi sosu kullanılıyor. Nar ekşisi ile nar ekşisi sosunu ayırmamız gerekiyor.

Nar ekşisini nasıl yapıyoruz

Narın tam olgunluğa ulaştığı dönemde Ekim-Kasım aylarında narları topluyoruz. Nar bahçemizde narların tam ortasından ikiye bölüyoruz. Narın iç kısmını ters çevirerek üst kısmından sert bir sopa ile vuruyoruz. Bu sayede nar tanelerini kabuğundan ayırıyoruz. Bütün narların tanelerini ezme bölümlerine alıyoruz. Ezme bölümünde narları eziyoruz. Yavaş yavaş ezildikçe narların suları bakır kazanlara dolmaya başlıyor. Bakır kazan doluncaya kadar nar ezmeye devam ediyoruz.
Nar ekşisi yapımında nar taneleme
Bakır kazanlara doldurduğumuz nar suyunu odun ateşine alıyoruz. Nar suyunun kaynama süresi, kıvamı, ateşten uzaklığı oldukça önemlidir. Bu durumlar tecrübe ile öğrendiğimiz bilgilerdir. Ayrıca nar suyu kaynarken belli aralıklarla karıştırmamız gerekiyor. Nar suyu kaynadıkça miktarı azalmaya başlar. Narın sadece özü diyebileceğimiz kısmı kazanda kalmaya başlar. Örneğin 10 litre nar suyu, 2-3 litre nar ekşisine dönüşür.
Nar ekşisi kaynatma
Gerçek nar ekşisinin önemini anlamanız için sizlere şu şekilde örnek vermek istiyorum. 20kg nar tanesinin ezilmesi ve kaynatılması sonucunda 1 litre nar ekşisi elde ediyoruz. Bizim yapmış olduğumuz nar ekşisine ben nar ekşisi özü diye tabir ediyorum. Mucizevi meyvelerden biri olan narın kaynayarak sadece özünün kaldığı ve uzun yıllar bozulmadan kullanılan mucize sıvının adı bence nar ekşisi özüdür.

Nar ekşisi kıvamı nasıl olur

Nar ekşisi sıvıdır. Akışkan bir hali vardır. Su ve zeytinyağına oranla akışkanlığı daha azdır ama pekmeze göre daha akışkan bir hali vardır. Ancak piyasada olan endüstriyel nar ekşileri gibi çok koyu veya akışkanlığı çok az olmaz. Endüstriyel nar ekşilerinin içinde kıvam arttırıcı, kimyasal koruyucu gibi maddeler yüzünden aynı ürün değildir. Üretici olarak elimden geldiğince hakiki nar ekşisi nasıl yapılır ve bizim üretimimiz nasıldır anlatmaya çalıştım. Her derde deva olan, yemeklerde, salatalarda ve birçok alanda kullandığımız nar ekşisini alırken öncelikle sağlığımızı düşünürüz. Ayrıca nar ekşilerimizin üretimi esnasında kimyasal gübre, ilaç kullanmadan yetiştiriyoruz. Sadece sulama yapıyoruz. Organik sertifikaları mevcuttur. Bizim ürettiğimiz nar ekşisinden sipariş vermek ve bize ulaşmak için tıklayınız.
28,00 280,00 
ÖN SİPARİŞ
7,75 15,00 
YENİ MAHSÜL
258,00 
YENİ MAHSÜL
238,00 
Yeni Mahsül
158,00 
58,00 
YENİ MAHSÜL
338,00 
YENİ MAHSÜL
128,00 
YENİ MAHSÜL
48,00 
Yeni Mahsül
158,00 690,00 
2023 YENİ MAHSÜL
178,00 
Soğuk Sıkım
398,00 2.000,00 

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1