ORGANİK NAR EKŞİSİ

Kış ayı kendini göstermesiyle nar meyvesi olmaya başlar. Sizlere doğal narın nasıl yetiştirildiğini, nar ekşisi yapımında yapılan hatalar nelerdir, organik nar ekşisi nasıl yapılır ve hakiki nar ekşisi nasıldır sorularına cevap vereceğim.

Nar meyvesini Ekim-Kasım aylarında verir. Meyve zamanı gelinceye kadar bazı bakımlar yapılması gerekmektedir. Yapılan bakımların organik ve doğal şartlara uygun olması çok önemlidir. Biz her yıl nar aralaması yapıyoruz. Nar ağacının gereksiz veya güçsüz gördüğümüz bazı bölümlerini kesiyoruz. Ağacın bütün gücünü genç dallara vermesini sağlıyoruz. Verim için hayvansal gübre desteği veriyoruz. Hiçbir ürünümüzde kullanmadığımız gibi nar bahçemizde de kimyasal gübre, ilaç kullanmıyoruz. En önemlisi nar su isteyen bir meyvedir. Özellikle yaz ayları nar için en önemli dönemdir. Bu dönemde nar susuz bırakılırsa çatlama yapar, tane olarak fazla büyümez. Yaz aylarında haftada 1-2 defa sulama yapmak gerekir. Biz haftada bir sulama yapıyoruz.

Nar ekşisi yapımı oldukça zor bir işçiliğe sahiptir. Aynı zamanda büyük tecrübe gerektirir. Bahçemizde bulunan narları partiler halinde topluyoruz. Narları iki parçaya bölüyoruz ve bir tahta ile vurarak bütün tanelerini çıkarıyoruz. Çıkarmış olduğumuz taneleri özel çuvallara koyuyoruz. Sadece nar ekşisi yapımında kullandığımız özel çizmelerimiz ile çuvalları ezmeye başlıyoruz. Çuvaldan yavaş yavaş süzülen nar suları akarak bakır kaplara dolmaya başlıyor. Bakır kaplarımız nar suyu ile dolduğunda otun ateşinde kazanları kaynatmaya başlıyoruz.

Nar ekşisi yapımında nar taneleme
Tanelenmiş nar taneleri
Suyu sıkılmış olan nar çekirdekleri

Nar ekşisi kaynatmak neden önemlidir

Biz 18-20 kg nar kullanarak 1 litre nar ekşisi elde ediyoruz. Odun ateşinde yaklaşık 7-8 saatlik kaynama sonucunda bu seviyeye gelmektedir. Nar suyu buharlaşarak sadece narın özü kalmaktadır. Aslında nar ekşisi diye bildiğimiz sıvı, narın özüdür. Sağlık ve şifa için sürekli tüketilmesi gereken bir ürün haline gelmektedir. Ayrıca kaynama devam ederken sürekli karıştırmak oldukça önemlidir.

Nar ekşisi kaynatma

Nar ekşisi tadı nasıl

Bizim nar cinsimiz Hicaz narıdır. Mayhoş bir tada sahiptir. Ekşi ve tatlı arasında diyebiliriz. Nar ekşisi hafif mayhoş ve kendine özgü aromaya sahip olmaktadır. Daha önce marketler dışında nar ekşisi almayan kişilere tadı çok farklı gelmektedir.

Nar ekşisi akışkanlığı nasıl 

Nar ekşisi sıvıdır. Yani zeytinyağı gibi akışkan olduğunu düşünebilirsiniz. Özellikle çiğ köfte dükkanlarında kullanılan nar ekşisi sosu diye geçen maddelerin nar ekşisi sanılmasından dolayı çok zorlanıyoruz. Herkes gerçek nar ekşisinin koyu renkli ve akışkanlığı sos gibi olduğunu düşünüyor. Hakiki nar ekşisi akışkandır. Öncelikle bunu ayırt etmek çok önemlidir.

Endüstriyel yapılan nar ekşileri yapılırken, insanların istekleri baz alındığı için genelde nar ekşisi sosu gibi üretilmektedir. İçerisine birçok katkı maddesi katılmaktadır.

NOT= Organik nar ekşisi yapıyoruz derken, anlamını yetirmiş kelimeler kullanmıyoruz. Üretim esnasında ve sonrasında 1gr katkı maddesi kullanılmamaktadır. %100 saf nardan elde edilmektedir

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0