İNCİR KURUSU

İncir kurusu son zamanlarda faydaları ortaya çıkmaya başladıkça popülerliğide artmaya başladı. Dünyada incir kurusu üretiminin en kaliteli olduğu ülke Türkiye’dir. Ülkemizde genel olarak Aydın-İzmir bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetişen incir kurusu büyük bir bölümü yurtdışına ihraç edilmektedir.

İzmir – Aydın arasında köyümüz Karaot Köyü incir kurusu üretimine en uygun bölgelerden biridir. İncir kurusunun en kaliteli hali olan dağ inciri bu bölgede yetişir. En yakın yerleşim bölgesine 25 kilometre uzakta olan köyümüz müthiş bir temiz havaya sahiptir. İncir için temiz hava çok önemlidir. Örneğin; son yıllarda Aydın’da faaliyete geçen termal tesisler sebebiyle incirler büyük zarar görmüştür. Havanın kirlenmesi, nemin uygun olmamasından dolayı incirlerde hastalıklar oluşmaktadır. Aydın bölgesinde kaliteli incir üretimi çok azalmıştır. Bu durumda incir fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur. Bu sebeplerden dolayı incir bahçelerinin yerleşim yerlerine ve sanayi alanlarına uzak olması önemlidir.

Köyümüzde ayrıca özel olarak izmir inciri veya bardacık inciri diye bilinen incir türü de yetişmektedir. Özellikle taze incirin en kaliteli ve güzel olanıdır Bardacık inciri. İzmir’de yaşayanlar çok iyi bilir ve bardacık inciri dışında incir yemezler.

İncir taze olarak Ağustos-Eylül aylarında olmaktadır. Bu dönemde inciri taze olarak tüketmek faydalıdır. Eylül ayından itibaren kuru incir yapılarak tüketilebilir. Ancak incir kurusu yapma yöntemleri çok önemlidir. Çünkü yapılan işlemlerde hileler ve kimyasal madde kullanımları çok olmaktadır. Bu sebepten dolayı güvendiğiniz üreticilerden almaya özen gösteriniz. Eğer tanıdığınız üretici yoksa küçük üreticilerden alabilirsiniz. Çünkü kendi bahçesinde üretim yapan küçük üreticiler genelde hilelere başvurmamaktadır.

İncir kurutma esnasında yapılan hileler

İncir dalında kendisi kurumalı. Eğer tam kurumaya ulaşmadan koparılırsa kalitesi düşer ve aflatoksin maddesinin ortaya çıkmasına sebep olunabilir.

Kuru incir tarladan toplandıktan hemen sonra bandırma işleminin yapılması gerekmedir. Yapılan bandırma işleminin geleneksel yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Bandırma işleminin ne olduğu ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler için tıklayınız.

Uygun saklama koşullarında saklanmalıdır.

Aydın dağ inciri ve bardacık inciri bahçelerimizde yetiştirdiğimiz incirlerin gönderimini yapıyoruz. 12 ay boyunca incir kurusu siparişi verebilirsiniz. Ürünlerimizde kimyasal ilaçlama yapılmamaktadır. Organik sertifikaları bulunan ve her yıl denetlenen incirlerdir.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1