BAMYA *Yerli Tohum

Bornova bamyası olarak ünlenen bamya türü bazı yerlerde kınalı bamya ve ojeli bamya olarak bilinmektedir. Bornova bamyası anadolu topraklarının en eski tohumlarına sahip bamya türlerindendir. Ülkemizin yerel tohumlarındandır. Şu anda genel olarak Ege’nin kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir ve az miktarda üretimi yapılmaktadır.

Piyasada bilinen yeşil bamyaya göre tadı ve kalitesi çok daha iyidir. Yeşil bamyaya göre boyutu daha küçüktür. İzmir’in verimli bölgeleri olarak bilinen Bornova ilçesinde yetiştirilmekteydi. Ancak Bornova ilçesindeki bütün topraklar imara açıldığı ve yerleşim olduğu için artık Bornova’da üretim yapılamamaktadır. Artık üretim İzmir’in Kemalpaşa, Torbalı gibi ilçelerinde yerel halk tarafından yapılmaktadır.

Kınalı bamyanın en önemli özelliği yerel tohum ile üretiliyor olmasıdır. Genetiği değiştirilmemiş ve yüzlerce yıldır Ege ve Anadolu topraklarında yetiştirilmiş bamya türüdür. Ancak yerel tohumların azalması ve verimin diğer türlere göre daha düşük olması sebebiyle tohumlar çok az miktarda kalmıştır. Sadece belli bölgelerde bulunan küçük çaplı köylüler tarafından devam etmektedir. Bu sebepten dolayı az miktarda bulunur ve diğer bamya türlerine göre fiyatı bir miktar yüksek olabilir.

İzmir’in Karaot Köyü’nde yerli tohum bamya yetiştiriciliğine devam ediyoruz. Yerli tohumların azalacağını öğrendikten sonra elimizdeki bamya tohumlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Şu anda yaklaşık 5 dönüm alanda kınalı bamya üretimi yapıyoruz. Hiçbir ürünümüzde yapmadığımız gibi köyümüzün dışından kimseyi üretim esnasında çalıştırmıyoruz. Üretimin bütün aşamalarında ailece kendimiz ve köyümüzün içerisinde bulunan kişiler tarafından üretim yapıyoruz.

Bamya fiyatları neden yüksek?

Bamyanın üretimi, toplanması ve bütün aşamaları çok fazla emek, insan ve zaman gerektirir. Bamya dikimi yapıldıktan sonra 2 hafta sonra çıkmaya başlar. Aynı anda yabancı otlarda bamya ile çıkmaya başlar. Yabancı otların kazılması ve köklerinin kurutulması gerekir. Bunun için 2 veya 3 defa bütün bamya kökleri el çapaları ile çapalanır. Toprağın bütün gücünün bamyalara gitmesi sağlanır. Bu işlemlerin hepsinin el ile yapılması inanılmaz zordur. Günlerce çapalama işlemi devam eder. Dikimden 1,5 ay sonra çıkan bamya zamanına kadar sürekli çapalama yapmak ve bamya köklerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Biz organik tarım ve ilaçsız üretim yaptığımız için bu işlemler uzun sürmektedir. Tarımsal ilaç kullanılarak yabancı otlar 1 günde yok edilebilir. Ancak biz zararlı ilaçlara kesinlikle başvurmuyoruz.

Bamyalar çıkmaya başlandıktan sonra her gün toplamak gerekir. Eğer bamyanın toplanması aksatılırsa çok büyür ve tohumluğa kaçar. Bu yüzden bamyanın her gün toplanması gerekir. Bamya toplama esnasında herhangi bir teknolojik alet kullanılmıyor. Bu yüzden tek tek elle toplanıyor. Çok yorucu ve verimi çok azdır. Bu yüzden büyük üreticiler bamya işine fazla girmez. Fiyatlarda bu yüzden yükselmektedir.

Yerli tohum bamya siparişlerinizi bekliyoruz. Haziran-Ekim ayları arasında taze bamya gönderimi yapabiliyoruz. Diğer bütün aylarda kuru bamya siparişlerinizi gönderebileceğiz.

Sipariş ve bilgi almak için aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1