ZEYTİNYAĞLI KÖY SABUNU

KARAOT KÖYÜ ÜRÜNLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Zeytinyağlı köy sabunu yüzyıllardır köyümüzde bir gelenek olarak yapılmaktadır. En kaliteli, sağlık açısından en iyi sabun türüdür. Piyasada birçok zeytinyağlı köy sabunu satılıyor. Size piyasada satılan sabunlarda yapılan hileler, yanlış işlemlerden bu yazımızda bahsedeceğim. Ayrıca bizim zeytinyağlı sabunu nasıl ürettiğimizi anlatacağım. Farkımızı sizlere anlatacağım.

Bizim köyümüzde zeytinyağlı sabun dışında sabun kullanılmaz. Kış ayında yeni zeytinyağlar sıkıldıktan sonra büyük bakır kazanlar kurulur. Odun ateşinde sabun yapımı başlar. Tek bir kişinin sabun yapması zordur. Birkaç kişi sabun yapımına başlar. Bizim köyümüzde 85 yaşında ninemiz var. İnce işçiliğini ve sabunun mayasının tutmasını ninemiz kontrol eder. Koyduğu zeytinyağı ve mayanın bir ölçüsü yoktur. Büyük bir ustalıkla müthiş bir kıvam tutturmaktadır.

Zeytinyağlı sabunlarda yapılan hileler ve hatalar

Zeytinyağlı sabun yapımında yapılan hileleri anlatırken fabrikasyon sabunlardan bahsetmiyorum. Bahsedeceğim sabunlar köy sabunları, ev yapımı sabunlardır. Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum.

Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir. Ancak birçok köylü saf zeytinyağı kullanmamaktadır.

Eski zeytinyağı kullanılıyor = Önceki yıllardan kalan zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. 2-3 yıllık zeytinyağlar kullanılıyor. Zeytinyağı 1 yılı geçtikten sonra asit oranı çok yükselir ve sabun yapımında kullanmak iyi değildir. Ancak değersiz olan bu zeytinyağları köylüler tarafından genelde sabun yapımında kullanılır.

Zeytinyağı Posası kullanılıyor = Zeytinyağının dibinde kalan tortu ve bulanık halde bulunan zeytinyağları genelde atılır veya sabun yapımında kullanılır. Yeni mahsül zeytinyağının posası olması durumunda en azından değerlendirilmesi açısından iyi bir durum olabilir. Zeytinyağı posası kötü değildir ama kaliteli bir sabun elde etmeniz zordur. Biz zeytinyağı posası ile sabunu tercih etmiyoruz.

Kullanılmış Zeytinyağı Kullanılıyor = Yemeklerde kullanılan zeytinyağları bir kapta biriktiriliyor. Biriktirilen zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. Bu yapılan en büyük hilelerden biridir. Kullanılmış yağlar insan sağlığı ile oynamaktır.

Neden saf zeytinyağı kullanılmaz diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Çünkü; köylü arkadaşlarımız bütün geçimlerini zeytinyağından kazanmaktadır. Ellerindeki zeytinyağlar onlar için çok değerlidir ve sabun yapımında kullanmak istemezler. Sabun yapımında değersiz zeytinyağı kullanmak isterler. Sabun maliyetsiz olmalıdır diye düşünürler.

BİZ NASIL ZEYTİNYAĞLI SABUN ÜRETİYORUZ

Sabun yapımında yeni sıkmış olduğumuz saf zeytinyağlarından kullanıyoruz. Evde kullandığımız zeytinyağını sabun yapımında kullanıyoruz. Zaten sabunu elinize aldığınızda görünüşü, saflığı ve kalitesiyle bunu çok iyi anlayacaksınız. Kötü yağlardan yapılan sabunlar kahverengi, sarı ve koyu renklere dönüşür. Saf zeytinyağı ile yapılan sabunlar beyazdır.

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz zeytinyağlı köy sabunu mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik sayfasından bizi takip edebilirsiniz.

Zeytinyağlı köy sabunu sipariş ver

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0