ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI

Erken hasat zeytinyağı neden bu kadar önemlidir. En kaliteli zeytinyağı nedir gibi sorular herkesin kafasını kurcalıyor. Zeytinler Ekim-Kasım aylarında incirler olgunlaşır ve zeytinler toplanmaya hazır hale gelmiştir. Bu dönemde ağacın başından toplanan zeytinlerden olan zeytinyağına erken hasat zeytinyağı denir. Ekim-Kasım ayında zeytinlerin en güçlü olduğu dönem olduğu için yere düşen zeytin çok az miktarda olur. Bütün zeytinler ağacın başından toplanır ve bu durum kaliteyi arttırır.

Erken Hasat Zeytinyağı neden az miktarda bulunur? Bu dönemde zeytinlerin olgunlaşma dönemi sürdüğü için zeytinlerin içerisinde yağ oluşumu devam etmektedir. Tahmini bir örnek vererek bu konuyu anlatırsak. Ocak-Şubat aylarında 100kg zeytinden 15kg zeytinyağı elde edilirken, Ekim-Kasım aylarında 100kg zeytinden 10kg zeytinyağı elde edilir. Bu durum çitfçi ve üretici için dezavantajdır. Erken Hasat zeytinyağını enaz %50 yüksek fiyata sattığı takdirde eşit hale gelecektir. Bu durum Erken hasat zeytinyağının diğer zeytinyağlarından neden yüksek fiyata satıldığını da açıklamaktadır. Ortalama bir üreticinin zeytin hasadı Ekim ayında başlar, Mart ayına kadar sürer. Erken hasat olarak tabir edeceğimiz Ekim 15 / Kasım 15 arasında üreticiler toplam zeytinlerinin %10-%15’ini işlemektedir. Bu yüzden erken hasat zeytinyağı az miktarda olmaktadır. Erken Hasat zeytinyağının asit oranı yok seviyesinde diyebiliriz. Çünkü zeytinler dibine düşmeden toplanır. Aroması daha yoğundur. En kaliteli zeytinyağı olduğu söylenmektedir. Aroması yüksek olduğu için alışkın olmayan kişilere ağır gelebilir. Çünkü yüksek zeytinyağı kokusu olabilir.

Bizim farkımız, üretimimiz nedir Yedi nesildir aynı bölge olan Karaot Köyü’nde zeytincilik yapıyoruz. Her ağaç benimle, babamla, dedemle büyüdü. Her yıl özenle baktığımız ve yıllardır hiçbir kimyasal ilaç, gübre kullanmadığımız zeytin tarlalarımızda yetiştiriyoruz. Köyümüz dağlık bölgede ve sulak bir bölge değildir. Bu sebeple zeytinler sulanmaz. Bütün verimini toprak ve yağmurdan almaktadır. Sulanmayan zeytinyağının kalitesinin çok daha yüksek olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Zeytin tarlalarımızın organik sertifikaları mevcuttur. Köyde yetişen ve bütün köylülerin işlediği ürünler organik olarak algılanmaktadır ama bu çok yanlıştır. Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin %95’i organik sertifikalı değildir. Ekim-Kasım aylarında erken hasat zeytinyağı için zeytinlerimizi işliyoruz ve hiç bekletmeden sıkıma gönderiyoruz. Asit oranı yok seviyesindedir. Elimizde malesef kısıtlı miktarda bulunmaktadır.

Sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.  

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0