NAR EKŞİSİ – ODUN ATEŞİ VE BAKIR KAZANDA KAYNAMIŞ

Nar ekşisi odun ateşinde ve bakır kazanda kaynamış hicaz nar ekşisi. Mayhoş tadı ve doğallığı ile tadı damağınızda kalacak lezzet.
Doğal üretimin sırrı olmaz. Herkes bilsin ve isteyen yapabilsin. Tamamen doğal nar ekşisini nasıl ürettiğimizi size bütün adımlarıyla anlatmaya çalışacağım.
Kasım ayında narlarımız olur. Birçok üretici için narı meyve olarak satmak çok daha kârlıdır. Ancak nar dalından koptuğu anda saklama süresi çok azdır. Hemen bozulan bir üründür. Bu yüzden elde kalan narlar nar ekşisi olarak değerlendirilir.

Toplamış olduğumuz narları ikiye bölüyoruz ve arkalarından vurarak tanelerini ayırmaya çalışıyoruz. Bu işlem ciddi anlamda zor ve zaman alıcı bir işlemdir. Her nar için aynı işlem uygulanıyor. 12kg nar tanesinden 1litre nar ekşisinin elde edildiğini düşünürsek zahmetini belki anlayabilirsiniz. Tahminen 20kg nardan 1litre nar ekşisi elde ediyoruz.

Tanelenen narları steril şekilde ezererek sularının çıkmasını sağlıyoruz.

Nar sularımızı bakır kazanlara aktarıyoruz. Evde bulunan kaplarda veya çelik kaplarda da bu işlemler yapılıyor. Ama hiçbir zaman bakır kazanda yapılanın yerini tutmaz. Biz bu tarz bütün ürünleri (pekmez, şıra..) bakır kazanlarda ve odun ateşinde yaparız. Kurmuş olduğumuz ocaklarda nar suyunu saatlerce kaynatıyoruz. Kazanın altına sürekli odun atıyoruz. Saatler sonunda nar ekşisi kıvamına gelmeye başlıyor.

Nar ekşilerini büyük saklama kaplarına alıyoruz. Saklama kaplarımız camdır. Organik ve doğal ürünün en önemli noktalarından biridir. Kesinlikle cam kavanozda saklamalara bırakıyoruz. Artık nar ekşilerimiz satışa hazır haldedir.
Cam şişelerde evlerinize kadar anlaşmalı kargomuzla gönderiyoruz.
NOT= Narlarımız hicaz narıdır. Tadı mayhoştur.
NOT= En büyük bilinen yanlışlardan biri nar ekşisinin tadının ekşi olduğudur. Nar ekşisinin mayhoş tadı vardır. Hatta biraz daha tatlıya bile kaçabilir. Ekşi olması için içine limon tuzu atıldığını duyduk. Ancak biz bu tarz işlere kesinlikle girmiyoruz. Bazen tadı ekşi değil denilse dahi herkese bunu anlatmaya devam ediyoruz.
NOT= Nar ekşisi lokantalarda, marketlerde olduğu gibi çok koyu olmaz. Tabiki su gibi değildir ama akışkandır. Pekmez kıvamında olduğunu söyleyebiliriz. Aksi durumda içerisine karıştırılan başka maddeler olduğunu söyleyebiliriz.
LÜTFEN NOTLARI OKUDUKTAN SONRA SİPARİŞ VERİNİZ.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0